BiH

Savjet ministara: U BiH povećana strana direktna ulaganja za 57,3 odsto

U prethodnoj godini u Bosni i Hercegovini su povećana strana direktna ulaganja za 57,3 odsto, što je rezultat vrijedan pažnje jer su globalna direktna ulaganja manja za 16,3 odsto u odnosu na prošlu godinu i pored zabilježenog ekonomskog rasta.

Navodi se to u dokumentu Direkcije za ekonomsko planiranje “Ekonomski trendovi – godišnji izvještaj 2017”, koji je nedavno usvojio Savjet ministara BiH.

Po njihovim podacima, povećana ulaganja od 2,4 odsto bilježe samo zemlje u razvoju, dok zemlje u tranziciji imaju pad ulaganja od 17,9 odsto.

Direkcija navodi i da je BiH prošle godine povećala izvoz za 17,4 odsto u odnosu na 2016. godinu.

– Vrijednost izvoza u 2017. godini bio je 11 milijardi KM, a pokrivenost uvoza izvozom poboljšana je za tri odsto, i na kraju godine je iznosila 61 odsto – navodi se u dokumentu.

Najviše robe izvezeno je na tržište zemalja EU, u vrijednosti 7,8 milijardi KM. To čini 71 odsto ukupnog izvoza BiH i povećanje za 16,8 odsto.

– S druge strane, izvoz na tržište zemalja CEFTA iznosio je 1,8 milijardi KM, što čini 16,3 odsto ukupnog robnog izvoza BiH i uvećan je za oko 28,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine – navedeno je u izvještaju.

Istovremeno, vrijednost uvezene robe u BiH u prošloj godini iznosila je 18,1 milijardu KM, što je 12,2 odsto više u odnosu na prethodnu godinu. Pored električne energije i kamenog uglja, značajan doprinos uvozu registrovan je u okviru nafte i naftnih derivata, sirovog aluminijuma i motornih vozila.

 

Izvor: srpskainfo
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog