Vijesti

Dodikov zahtjev o Srebrenici 14. avgusta pred NSRS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će, na zahtjev predsjednika Milorada Dodika, biti razmatran Izvještaj Komisije o događajima u Srebrenici 1995. godine, biće održana 14. avgusta.

Posebnu sjednicu Narodne skupštine zatražio je predsjednik Republike Srpske sa jednom tačkom dnevnog reda - "Informacija o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je ranije da će okupiti sve političke faktore u Republici Srpskoj u namjeri da Narodna skupština zaduži Vladu da povuče i proglasi ništavnim svoj izvještaj o Srebrenici.

Predsjednik Dodik će se na sjednici obratiti poslanicima uvodnim izlaganjem u trajanju od 60 minuta.  

Kolegijum je odlučio da na 29. posebnu sjednicu pozove bivšeg premijera Republike Srpske Dragana Mikerevića i člana Komisije Vlade Republike Srpske za istraživanje događaja u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine, koji bi takođe trebalo da se obrate poslanicima kao direktni akteri događanja. 

Dodik je napomenuo da se u tom dokumentu navode podaci koji nisu tačni i nisu potvrđeni ni u Haškom tribunalu, a koji federalna javnost smatra relevantnim.

"U Haškom tribunalu ima nekoliko presuda koje govore o 3.500 do 5.000 stradalih, a u izvještaju piše da ih je 8.700", rekao je Dodik.

 

Izvor: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog