Vijesti

Specijalcima MUP-a produžen pritvor

Okružni sud u Banjaluci donio je novo rješenje o produženju pritvora prema kojem će specijalci MUP RS nepravosnažno osuđeni za oružanu pljačku 617.000 maraka, ostati iza rešetaka do pravosnažnosti presude.

Ovim je konačno stavljena tačka na pravnu sapunicu koja je trajala proteklih mjesec dana.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH  na sjednici Velikog vijeća  održanoj 5. jula prihvatio je apelacije optuženih i advokata i osporio je posljednje rješenje Vrhovnog suda RS na osnovu kojeg je optuženima produžen pritvor.

Bivši pripadnici Specijalne jedinice policije MUP RS Vladan Malić (36) i Goran Paraš (31) iz Banjaluke, te Aleksandar Popović (33) iz Kotor Varoša i civil saučesnik Oleg Banda (34) iz Banjaluke, koji su osuđeni na ukupno 40 godina zatvora zbog oružane pljačke 616.000 maraka na autoputu Banjaluka – Gradiška u pritvoru su od januara 2016. godine.

U međuvremenu Vrhovni sud RS je jednom ukinuo nepravosnažne presude, pa je banjalučki Okružni sud u ponovljenom postupku još jednom osudio Malića i saučesnike na zatvorske kazne.

Obzirom da je nova prvostepena presuda donesena u martu ove godine drugostepeno vijeće, odnosno Vrhovni sud RS prije septembra ove godine neće predmet ni uzimati u rad, pa je jedini osnov po kojem se optuženi nalaze iza rešetaka, odluka suda o produženju pritvora i zbog bojazni da će boravkom na slobodi uznemiriti javnost.

 

Izvor: atvbl
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog