Banja Luka

Održana promocija knjige "Selefije u BiH 2"

Juče je u Muzičkom paviljonu "Staklenac" u Banjaluci održana promocija knjige "Selefije u BiH 2", autora dr Srđana Puhala.


Socio-psihološka studija "Selefije u BiH 2" predstavlja nastavak ranijeg istraživanja o selefijama u Bosni i Hercegovini, od toga ko su zapravo selefije, kako ih drugi  vide do toga kako  mediji u BiH izvještavaju o njima.

Osnovni ciljevi ovog istraživanja su bili da se utvrde lični i kolektivni ciljevi selefija u BiH, u kojem stepenu su kod njih prisutni narcizam, psihopatija, sadizam, makijavelizam i da li se međusobno razlikuju, te da se utvrde stavovi selefija o militantnom ekstremizmu, ratu i miru.

Puhalo je ovom publikacijom želio da zaokruži svoje dugogdišnje istraživanj o selefijama, nastojeći da ih građanima BiH predstavi kao "normalne" ljude koji žive islam i dok ne krše zakone BiH, imaju potpuno pravo da se ponašaju kako žele i da rade šta žele.


Posebno značajno kod ovog istraživanja je razgovor psihologa Srđana Puhala sa osuđenim pripadnicima selefijskog pokreta koji su se vratili i ratovali na stranim ratištima.

"Zanimljivo je da niko nije priznao da je bio na ratištu u Siriji ili Iraku. Kada ih pitam gdje su bile te i te godine, oni kažu da su išli na neko putovanje. U zatvoru su u najstrožijem dijelu, potpuno izolovani. Oni to ne doživljavaju kao kaznu, nego kao iskušenje koje će izdržati kako bi osigurali "dzenet"", objasnio je Puhalo.

Istraživanje za ovu publikaciju sprovedeno je u periodu od maja do novembra 2017. godine, a ispitano je 345 ispitanika. Istraživanje je sprovedeno u sljedećim mjestima: Jablanica, Konjic, Bihać, Bosanska Krupa, Dubnica kraj Kalesije, Gračanica kraj Živinica, Sarajevo, Zenica, Bočinja, Ošve, Maglaj, Tuzla, Gornja Maoča, Ključ, Sanski Most, Kakan, Lukavac kraj Tuzle, Travnik, Mostar i Doboj.

Pred oko 20-ak ljudi u "Staklencu", Puhalo je naglasio da je njegova jedina namjera bila da se bavi isključivo činjenicama vezanim za ove ljude koji se isključivo nazivaju "muslimanima" i koji ne vole da ih zovu "vehabije".

"Oni sebe nazivaju samo muslimanima i žive islam, dok za bosanski islam smatraju da je uprljan tradicijom. Oni su protiv tradicije", rekao je Puhalo.

On smatra da su mediji ti koji stvaraju negativnu sliku o selefijama i da "utjeruju" strah običnim građanima. Osvrnuo se i na druženje sa selefijama obilazeći sva ta mjesta širom Bosne i Hercegovine. Ističe da među njima nema nekih bogataša, da su vrijedan narod koji se po malo čemu razlikuje od običnih građana, i da ne dobijaju nikakve pare kako bi se pokrivali ili nosili brade i kratke pantalone.

Puhalo je na kraju zahvalio svima koji su došli na promociju, koji su ga podržali i nada se da će njegova publikacije bar malo doprinijeti tome da građani sagledaju stvari iz drugog ugla i shvate da selefije ne predstavljaju nikakvu opasnost za njih i za BiH.

 

Frontal/D.S.

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog