Vijesti

Bačka Palanka: Obilježen Dan sjećanja na ubijene i prognane Srbe u "Oluji"

U Bačkoj Palanci je sinoć održana centralna manifestacija obilježavanja Dana sjećanja na ubijene i prognane Srbe u hrvatskoj oružanoj akciji "Oluja", 4. avgusta 1995. godine. Obilježavanju je prisustvovao državni vrh Srbije, Republike Srpske, te predstavnici Srba iz Crne Gore i Hrvatske.

Manifestacija, kojom Srbija i Republika Srpska zajednički obilježavaju 23 godine od zločinačke akcije hrvatske vojske i policije, održana je na stadionu Sportsko rekreativnog centra "Tikvara" u Bačkoj Palanci.

Godišnjica "Oluje" se obilježava u mjestima u kojima živi najveći broj protjeranih Srba, a Bačka Palanka je 1995. godine primila 15.000 srpskih izbjeglica.

Parastos žrtvama služio je patrijarh srpski Irinej.

Patrijarh Irinej je podsjetio da je današnje okupljanje sjećanje na nevino stradale Srbe, čija je jedina krivica bila srpska nacionalnost i pravoslavna vjera.

- Za vjeru su život dali. To je bio strašan dan naše istorije, jedan od najstrašnijih dana našeg postojanja na ovim prostorima. Ono što je najtragičnije je da nisu stradali od ruke nekog nepoznatog naroda ili neke nepoznate religije, već od braće hrišćana - rekao je patrijarh Irinej, pitajući se šta je bio motiv ubijanja braće svoje.

Nakon obraćanja patrijarha Irineja, intonirane su himne Srpske i Srbije, te minutom ćutnje odata pošta svim srpskim žrtvama.

Uslijedilo je obraćanje svjedoka stradanja Јelene Knežević, koja je avgusta 1995. godine u izbjegličkoj koloni došla iz Drvara u Srbiju i čiji je otac stradao u ratu.

- Brat Dušan imao je svega 23 dana kada je otac poginuo - rekla je Kneževićeva.

Ona je podsjetila na progon Srba iz Krajine, rekavši da će zauvijek pamtiti osjećaj straha i bola proživljen tih kobnih ratnih godina.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je "Oluja" bila akcija etničkog čišćenja Srba.

- Tražim uvijek u sebi snagu da razumijem ono što se desilo srpskom narodu koji je stradao, ne samo u "Oluji" već i kroz čitavu istoriju - rekao je Dodik.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su večeras u Bačkoj Palanci okupljeni svi Srbi iz Srpske, ali i Crne Gore i Hrvatske.

- Večeras svi Srbi iz Krajine, gdje god da žive, treba da znaju da nisu sami - poručio je predsjednik Srbije.

Skupu su osim Dodik, iz Republike Srpske, prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, kao i član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić, te predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Centralnoj manifestaciji prisustvovali su predstavnici vlada Republike Srpske i Srbije, poslanici u narodnim skupštinama Republike Srpske i Srbije i drugih državnih organa Srpske i Srbije, predstavnici Vojske Srbije, Srpske pravoslavne crkve, udruženja za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije i brojni građani.

U hrvatskoj akciji "Oluja", prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano je 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

"Oluja" je počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla hrvatsku zastavu, dok su kolone izbjeglica na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima ulazile u Srbiju.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Јugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

Dok Srbi oplakuju stradale i prognane u "Oluji", Hrvatska slavi Dan pobjede.

 

Izvor: rtrs

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog