Politika

Kandidatske liste za izbore: Među nosiocima i nekoliko iznenađenja?!

Kandidatske liste za predstojeće opšte izbore objavljene su na sajtu Centralne izborne komisije. Što se tiče Republike Srpske, ima nekoliko iznenađenja.

Lider Srpske radikalne stranke i aktuelni poslanik u Narodnoj Skupštini, Milanko Mihajlica, tek je deseto ime na SDS-ovoj listi za izbornu jedinicu jedan. To znači da Mihajlica skoro sigurno ne može da se nada novom poslaničkom mandatu, jer ga, kako saznajemo, nema ni u vrhu SDS-ove kompenzacione liste, na šta je računao. 

Kako saznaje ATV, mjesto nosioca kompenzacije ipak će pripasti Nedeljku Glamočaku, koji je tek četvti u svojoj izbornoj jedinici, a druga na listi biće potpredsjednica Narodne skupštine, Sonja Karadžić-Jovičević. Za trećeg se na kompenzaciji u SDS-u još nisu odlučili, ali, iz izvora bliskih toj stranci, saznajemo da računaju na tri sigurna kompenzaciona mandata. 

Na listi  najveće opozicione stranke za Narodnu skupštinu, očekivano, nalazi se i doskorašnji Socijalista i direktor banjalučlkog Gradskog groblja, Nedeljko Milaković, i to kao sedmi u svojoj izbornoj jedinici. Još jedno iznenađenje je da načelnika Teslića i predsjednika Glavnog odbora SDS-a, Milana Miličevića, uopšte nema na listama njegove stranke, ni kao potencijalnog poslanika u Narodnoj skupštini, ali ni u Parlamentu BiH. 

Na izbornoj listi SDS-a za PS, ime doktora Nene Dobrijevića nalazi se tek na posljednjem mjestu, i to u izbornoj jedinici čiji je nosilac Dragan Mektić. Ta činjenica, na društvenim mrežama izazvala je i neke negativne komentare. 

Poslanik Kluba PDP-a, Adam Šukalo, nedavno je čvrsto obećao da se njegovo ime neće naći ni na jednoj listi. Očigledno, Šukalo se predomislio, a u trku za poslanika Parlamentarne skupštine BiH ići će sa liste PDP-a, i to kao treći kandidat te stranke u izbornoj jedinici jedan, odmah poslije Branislava Borenovića i Mire Pekić. 

NDP-ovo najveće iznenađenje je pozicija poslanika i potpredsjednika te stranke, Krste Jandrića, čije je ime posljednje na listi za Parlament Srpske u izbornoj jedinici tri, mada bi on lako mogao da bude nosilac NDP-ove kompenzacije. Pozicije stranaka biće nešto jasnije kada se objelodane imena kandidata na kompenzacionim listama. Rok za njihovo podnošenje CIK-u ističe sutra.

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog