Bijeljina

Bijeljina obilježava krsnu slavu (FOTO)

Bijeljina danas obilježava krsnu slavu Svetog velikomučenika Pantelejmona.

Obilježavanje krsne slave počelo je u 11 časova liturgijom u Crkvi Svetog Đorđa, koju je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije sa sveštenstvom.

Pored gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića i njegovih saradnika, liturgiji su prisustvovali i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predstavnici političkih stranak  iz Bijeljine i Republike Srpske, kao i delegacije 27 bratskih i prijateljskih gradova.
 
Gradonačlnik Bijeljine Mićo Mićić je čestitao slavu svima koji slave ili prislužuju Svetog Pantelejmona te se zahvalio svima koju su došli da uveličaju slavu grada.
 
"Sve je bilo lijepo i dostojanstveno. Zahvalio bih se prije svega sveštenstvu, našem vladici, svima onima koj su pomogli da naša slava bude na najvišem nivou, uključujući tu i kuma iz Leskovca, predsjednika Republike, narodne poslanike i sve one prijatelje koji su zajedno sa nama danas slavili", rekao je Mićić.
 
Slavu gradonačelniku Mićiću i građanima Bijeljine čestitao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, i istakao je da je Bijeljina jedan važan grad u Republici Srpskoj i da ima strateški značaj za njen razvoj.
 
"Slava je uvijek prilika da se okupe prijatelji, da se okupimo u ljubavi koja daje snagu da volimo ovaj grad, da volimo naš način života, da volimo Republiku Srpsku i da volimo srpski narod gdje god se on nalazio. Ovo je dan kada moramo da se zahvalimo svima koji su dali doprinos razvoja ovog grada. Želim svima vama mnogo zdravlja i uspjeha, želim mir prije svega. Ali, isto tako moramo da se okupimo oko našeg identiteta. Naš identiet se danas najsnažnije izražava kroz Srpsku pravoslavnu crkvu i našu krsnu slavu, kroz naše pismo i naš jezik. Mi ovdje prije svega proslavljamo mir i želimo sve najbolje svima, ali isto tako imamo pravo da upražnjavamo naše običaje i našu vjeru", kazao je Dodik.
 
Nakon što je litija koja je praćena mnogobrojnim vjernicima i građanima Bijeljine prošla ulicama grada do Gradske uprave, obavljeno je tradicionalno lomljenje slavskog kolača.
 
Nakon vjerskog obreda uslijedio je slavski ručak za sve zvanice.
 
Kum ovogodišnje slave je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović. 
 
 
 
Frontal/D.S.
Foto: rtrs
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog