Republika Srpska

Srpskoj trećina dozvola za rad u NJemačkoj, najviše iz građevinarstva

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala u Privrednoj komori Republike Srpske Mile Petrović rekao je da Srpskoj pripada 666 detašmana za izvođenje radova u NJemačkoj u 2018/19. godini od ukupno oko 2.000 detašmana za BiH.

Petrović je rekao da kontigent od 666 detašmana čini redovni od 529 dozvola mjesečno, gdje je 208 iz oblasti građevinarstva, 124 iz oblasti izolaterstva i 197 iz oblasti montažerstva, kao i posebni od 137 dozvola mjesečno, i to 54 iz oblasti građevinarstva, 32 iz oblasti izolaterstva i 51 iz oblasti montažerstva. 

On je podsjetio da je ukupna vrijednost izvršenih radova kompanija iz Srpske koje su dobile detašmane u prošloj godini iznosila oko 36 miliona evra, što, kako je istakao, potvrđuje da je ovo izuzetno važno za domaću privredu, jer se oko 80 odsto tog iznosa, po različitim osnovama, slije u Srpsku. 

"Međutim, problem u realizaciji ovih poslova predstavlja nepostojanje termina za apliciranje za ulazne vize u NJemačku, zbog čega naše kompanije ne mogu završiti ugovorene poslove, odnosno ne mogu poslati radnike", napominje Petrović. 

On kaže da ovaj problem postoji još od 2016. godine, ali je eskalirao u posljednja dva mjeseca, jer uopšte ne postoje raspoloživi termini u Ambasadi NJemačke u Sarajevu za apliciranje. 

"O tome redovno informišemo i nadležna ministarstva u Savjetu ministara, ali pozitivnih pomaka nemamo", naveo je Petrović. 

Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Federacije BiH objavila je prije dva dana javni konkurs za dodjelu oko 2.000 detašmana za izvođenje radova u NJemačkoj u detašmanskoj 2018/2019 godini. 

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog