Društvo

Saša Nikolić – pjesnik u uniformi policajca

Tokom odbrambeno-otadžbinskog rata u Republici Srpskoj, na području Olovsko-kladanjskog ratišta, tada osamnaestogodišnjak, Saša Nikolić, u rovu je počeo da piše pjesme, sa namjerom da zabilježi teške trenutke koji su razarali njegov kraj i uništavali rodno selo.

Inspiracija za pisanje pjesama mu je došla u toku ratnih dejstava u rejonu sela Drecelj, koje je svakodnevno napadano od strane muslimanskih snaga, iz pravca Olova i Kladnja. 

Nikolić, danas, 23 godine nakon završetka rata, radi u Jedinici za podršku Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske u Palama, oženjen je i ponosan otac četvoro djece. Pored toga, uspio je da napiše sedam knjiga u kojima je opisao svoj rodni kraj, djetinjstvo, porodicu, prijatelje, kolege sa posla, ugledne ljude iz svog i paljanskog kraja u kojem živi više od 20 godina i druge ljude, koje je kroz život sretao.

Nikolić je u izjavi za Frontal objasnio kako su izgledali ti prvi dani kada su njegove pjesme nastale i kako mu se pojavila inspiracija da u tako teškom periodu piše pjesme.

„U jednom momentu, u toku ratnih dejstava na moje selo Drecelj, bili smo u okruženju muslimana koji su nas napadali iz pravca Olova i Kladnja. Neprekidne su se borbe vodile, a u meni se pojavila neka želja da sve to opišem i da ostavim neki pisani trag, o značajnim borbama mog naroda za slobodu i odbranu svog sela“, počinje Nikolić priču za naš portal.

Od 1993. godine do danas aktivno piše pjesme, a kako kaže, u početku nije imao namjeru da te pjesme pusti u javnost, međutim, već 2000. godine zajedno sa sedam autora učestvuje u pisanju knjige „Tragovi slobode u Vlasenici“.

„Tek 2012. godine sam objavio moju prvu knjigu „Srbi, Drecelj i Dreceljani“, koja je monografija porodica iz sela Drecelj od 500 stranica, za koju sam pet godina prikupljao podatke o istoriji sela“, kaže Nikolić.

Već naredne, 2013. godine, objavljuje knjigu „Život u pjesmi“, gdje je opjevao značajne događaje.

Posebna knjiga za njega svakako je „Crkva u Drecelju“, koju je objavio 2015. godine, gdje je opisao samu gradnju crkve koja je u ratu bila porušena.


Žitelji nekadašnjeg sela Drecelj, zajedno sa Sašom, iznova su je izgradili, uz blagoslov tadašnjih episkopa Longina i Hrizostoma, a čitav tok kako se to odvijalo Saša je pretočio u slova i objavio u svojoj novoj knjizi, kako bi i taj istorijski trenutak za svoj Drecelj zabilježio.

„Sljedeća knjiga „Paljanska policija“ objavljena je 2016. godine, a tu sam opjevao sve svoje kolege sa kojima radim 20 godina u policiji. Oni su učestvovali u plaćanju štampanja knjige, a ja sam im se odužio tako što sam svakog kolegu opjevao u po četiri strofe u svakoj pjesmi, kojih ima preko 90“, kaže Nikolić.

Knjigu „Pravoslavlje“ objavio je 2017. godine, a u njoj je opjevao žitije svetih, u čemu su mu veliku finansijsku podršku pružili opštine Pale, Sokolac i Istočni Stari Grad, kao i grad Istočno Sarajevo.

„Sa tom knjigom sam konkurisao na Međunarodnom takmičenju u Ljubljani, gdje sam zauzeo drugo takmičarsko mjesto, dok je pjesma „Republika Srpska“ osvojila treće takmičarsko mjesto“, ističe Nikolić.

Nakon te knjige, ubrzo je svijetlo dana ugledalo novo izdanje paljanskog pjesnika u uniformi, a radilo se o romanu „Orlovi lavljeg srca“.

„To je roman koji prati period vezan za moj zavičaj od 1947. do 2015. godine, gdje sam obuhvatio period od stradanja kraljevskih vojnika, koji su časno branili naš zavičaj tokom Drugog svjetskog rata, preko odbrambeno-otadžbinskog rata, do izgradnje pravoslavne crkve“, ističe Nikolić.

U 2018. godini objavio je knjigu „Uspješni ljudi“, u kojoj su opisani ljudi koji su, prema njegovim riječima, „uspjeli u životu“.

„U knjizi sam kroz pjesme opisao gradonačelnika grada Istočnog Sarajeva Nenada Vukovića i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača, koji su, između ostalog, postigli mnogo, uz svoj trud, rad i zalaganje“, kaže Nikolić i dodaje da ovim putem želi da omladini pošalje poruku da stvaraju porodice, da se djeca rađaju, da djeca trebaju da budu na prvom mjestu, ispred bilo koje karijere.

Nikolić je u toku 2017. i 2018. godine osvojio pet nagrada, četiri na međunarodnom nivou i jednu u Beogradu koja se odnosila na nagradu za sedam objavljenih knjiga za sedam godinu.

„Ove godine, 23. jula, završen je Konkurs na međunarodnom takmičenju „Zlatne gusle“ u Ljubljani, gdje sam osvojio drugo mjesto za pjesmu „Dan Republike Srpske“. Ovog mjeseca, 25. i 26. avgusta, u Ljubljani ću učestvovati na „Veselim danima srpske dijaspore“, gdje ću primiti nagradu za pjesmu „Voljeli se ludo“ i nagradu sa pomenutog takmičenja“, kaže Nikolić.

Imao je priliku da učestvuje i na „Božićnom“ i „Vidovdanskom“ zborniku sa po dvije pjesme, koje organizuje Srpsko književno društvo „Zavjet Vidovdanu“ iz Beograda, u konkurenciji sa preko 40 pjesnika iz cijelog svijeta.

Do kraja ove godine planira da objavi knjigu „Na braniku otadžbine“, u kojoj će biti zastupljene istorijske pjesme, od Prvog srpskog ustanka do NATO agresije na Srbiju 1999. godinu, a plan je da je objavi povodom 100 godina od pobjede srpske vojske i probijanja Solunskog fronta.

Nagrade mu, kako ističe, znače mnogo kao podstrek u daljem radu i pisanju novih djela, ali materijalnu korist od pisanja pjesama i eventualne prodaje knjiga, koje najčešće podijeli prijateljima i rodbini, nikada nije vidio.

Na polju muzike svakako ima ko da ga naslijedi. Sinovi Đorđe i Vasilije, kao i kćerka Nevena, su izuzetno zainteresovani za muziku.

Đorđe pohađa Školu gusala pri Guslarskom društvu „Starina Novak“ iz Pala, dok mlađi sin Vasilije i kćerka Nevena idu u muzičku školu gdje sviraju harmoniku, odnosno klavir.

Pjesnik Saša Nikolić rođen je 3. januara 1975. godine u Olovu. Od 2012. godine je objavio sedam knjiga. Od 1996. godine zaposlen je Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske, u Jedinici za podršku u Palama, gdje živi. 

Nagrade:

„Srebrna pahuljica“ od Turističke organizacije Istočno Sarajevo za najboljeg policajca za doprinos bezbjednosti turista 2011. godine; 

„Arhijerejska pohvalnica“ od episkopa Hrizostoma za duhovnu i materijalnu pomoć prilikom izgradnje hrama u Drecelju; 

„Srebrna plaketa“ od strane Udruženja srpskih književnika Slovenija u Ljubljani 2017. godine i srebrni orden za knjigu „Pravoslavlje“; 

Treće mjesto za pjesmu „Republika Srpska“ – od Saveza srpske dijaspore Slovenije dobio je bronzani orden i povelju sa bronzanom medaljom, kao talentovani epski pjesnik, najbolji od najboljih.

Povelja i novčana nagrada za prvo takmičarsko mjesto za pjesmu „Voljeli se ludo“ na pjesničkom takmičenju „Pjesnikova duša“ u Ljubljani 2018. godine.



Autor: Miljan Raševič

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog