Republika Srpska

U septembru naučni skup "Ekonomija danas" u Andrićgradu

Peti naučni interdisciplinarni skup "Ekonomija danas" na temu "Suverenitet i ekonomija" biće sredinom septembra održan u Andrićgradu u prisustvu eminantnih stručnjaka, izjavio je Srni predsjednik Naučnog odbora skupa Spasoje Tuševljak.

Organizatori smatraju, kaže Tuševljak, da je tema ovogodišnjeg skupa, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, aktuelna, kao i prethodnih godina. 

"Svjedoci smo svih okolnosti u kojima se nalaze najmoćnije i ekonomske i političke sile svijeta. One se upravo sukobljavaju oko mjere liberalizacije i mjere suverenih prava država da kreiraju vlastite ekonomske politike", rekao je Tuševljak. 

On očekuje vrlo sadržajan skup, prije svega jer postoji mogućnost da neki od kreatora politika velikih zemalja uzmu učešće na ovom skupu. 

Tuševljak, koji je i inicijator skupa, ukazao je da se u organizaciju ovog događaja krenulo prije pet godina sa idejom da se afirmišu potencijali Srpske i da se, na neki način, ojača razvoj i rast njenih institucija. 

On ističe da su organizatori zadovoljni do sada učinjenim, prije svega činjenicom da je na skupovima uzelo učešće oko 500 naučnih radnika sa svojim radovima. 

"Ove godine ćemo promovisati i makro-projekat `Dinamiziranje razvoja regiona Podrinje`" u skladu sa projektima dvije vlade - Srbije i Republike Srpske, s tim što smo postigli saglasnost da region ne gledamo administrativno, nego ekonomski, tako da će dio tog paketa biti i dio federalne opština Goražde i možda još nekih opštine koje gravitiraju Goraždu, a pripadaju Federaciji BiH ili Republici Srpskoj", rekao je Tuševljak. 

On smatra da je logično da sve do Istočnog Sarajeva, što se tiče Republike Srpske, bude u paketu tog izuzetno važnog segmenta ekonomskog i društvenog razvoja cijele regije, a samim tim i BiH i Srbije jer je, kako je naglasio, najveći broj opština u tom paketu upravo iz Republike Srpske. 

U osvrtu na samu temu skupa Tuševljak je ocijenio da je ono što je istinski jedna kompleksna okolnost i pitanje suvereniteta i mogućnost Republike Srpske kao entiteta da autohtono vodi svoju ekonomsku politiku. 

"Kontekst BiH je takav da su kreatori ekonomskih politika ograničeni u formulisanju svojih strategija i koncepata razvojnih i tekućih politika zbog ograničenih suvereniteta - prisustva OHR-a i zbog ograničenog monetarnog suvereniteta Karensi-borda koji nije pretrpio ni jednu reformu ni promjenu od kada je uspostavljen, što svakako ne pogoduje kreiranju ekonomskih politika jer kreatori ekonomske politike ne mogu djelovati, niti kursom, niti novčanom masom", pojasnio je Tuševljak. 

On je naglasio da, sa druge strane, velike sile finansiraju finansijski i realni sektor u fazi krize kroz nestandardne mjere ekonomske politike, te da je samo Evropska centralna banka emitovala oko 1.100 milijardi evra koje su ubačene u finansijski i realni sektor kako bi se sanirali šokovi krize i rizici koji su generisani. 

"Male zemlje su uskraćene za te mogućnosti, jer se tu održava takozvana striktna finansijska disciplina, a uz to, kada je u pitanju BiH, tu su dodatna ograničenja, a onda kada je u pitanju Republika Srpska ona ima tri, četiri stepenice za autorizaciju svojih odluka, strategija i drugo", zaključio je Tuševljak.

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog