Društvo

FZO RS: Od sutra na recept 20 novih lijekova

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske uvrstio je na listu lijekova koji se izdaju na recept 20 novih lijekova, koji će od sutra biti dostupni osiguranicima.

Riječ je lijekovima za kardiovaskularna, plućna, bubrežna i druga najčešća oboljenja i većina lijekova je uvrštena na listu A, što znači da će osiguranici za njih plaćati participaciju od 10 odsto ili neće plaćati ništa ukoliko su oslobođeni plaćanja participacije. 

"Na listu A uvršteni su i lijekovi za autoimune bolesti, bubrežnu insuficijenciju, astmu i druge bolesti", saopšteno je iz Fonda. 

U saopštenju se dodaje da su na listi A i novi oblici i doze lijeka "takrolimus" - tablete koje koriste lica sa transplantiranim organima, a cijena ovog lijeka je 251 KM. 

"Do sada su ovaj lijek osiguranici morali plaćati sami, a od sutra, budući da je ova kategorija osiguranika oslobođena plaćanja participacije, neće plaćati ništa, jer će ga u potpunosti finansirati Fond zdravstva", navodi se u saopštenju. 

Lijekovi za kardiovaskularna oboljenja, prevenciju moždanog udara, šizofreniju, te inkontinenciju uvršteni su na listu B, tako da će svi osiguranici umjesto pune plaćati 50 odsto njihove cijene. 

"To, takođe, predstavlja značajnu uštedu za osiguranika, jer, primjera radi, lijek za prevenciju moždanog udara koji je sada uvršten na listu B košta 118 KM, a osiguranici će ga na recept moći podići za 59 KM", napominju u Fondu. 

U Fondu navode da pojedini uvršteni lijekovi spadaju u lijekove novije generacije, poput terapije za šizofreniju i bipolarne poremećaje. 

Osim novih lijekova koji će osiguranicama biti dostupni od sutra, u Fondu naglašavaju da će od kraja avgusta osiguranici u apotekama na recept moći podići i nove insuline koji su, takođe, uvršteni na listu, a njihova nabavka je u toku. 

"Uvođenje novih lijekova na listu onih koji se izdaju na recept nastavak je unapređenja dostupnosti lijekova za naše osiguranike, budući da je nedavno Fond i na bolničke liste uvrstio 16 novih lijekova. Među njima su i najsavremeniji inovativni lijekovi za liječenje melanoma, kao i imunoterapija koja će po prvi put u Srpskoj biti dostupna oboljelima od karcinoma pluća", dodaje se u saopštenju. 

 

Izvor: srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog