Republika Srpska

Ministarstvo poljoprivrede: U kapitalna ulaganja usmjereno 4,5 miliona KM

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske usmjerilo je 4,5 miliona KM bespovratnih sredstava u kapitalna ulaganja, među kojima je i nabavka mehanizacije.

Portparol Ministarstva Aleksandar Macanović rekao je Srni da je raspisan javni poziv za nabavku mehanizacije, ali i za druga kapitalna ulaganja sa fiksnim procentom finansiranja od resornog ministarstva koji iznosi 30 odsto.

"Ovih 4,5 miliona KM bespovratnih sredstava za sobom veže oko 19,2 miliona KM kapitalnih ulaganja u ovoj godini. Od 2010. do 2016. godine ukupno je za kupovinu mehanizacije iz agrarnog budžeta izdvojen 30,1 milion KM, za kupovinu 2.575 traktora 13,8 miliona KM, a za 14.624 priključnih mašina 16,3 miliona KM", naveo je Macanović.

On je istakao da je ovim značajno obnovljena mehanizacija i oprema u domaćoj poljoprivredi, što je sve ukupno dovelo do veće i brže proizvodnje, većih prinosa i boljih sveukupnih rezultata proizvodnje svakog poljoprivrednika pojedinačno.

Macanović je napomenuo da su znatna ulaganja i u oblasti navodnjavanja, gdje se tokom posljednjih nekoliko godina realizuju projekti izgradnje sistema za navodnjavanje vrijedni oko 40 miliona KM.

"Izgrađeni, kao i oni sistemi za navodnjavanje koji se trenutno grade u Srpskoj navodnjavaju i navodnjavaće 2.600 hektara. U toku su pripreme za izgradnju sistema na još 2.400 hektara. Projektovano je akumulaciono izvorište vode za oko 1.500 hektara višegodišnjih zasada, a projektovan je i spojni kanal Vrbas-Osorna, koji obezbjeđuje vodu za oko 14.000 hektara", naveo je Macanović.

Prema njegovim riječima, posebnom mjerom Vlada sufinansira nabavku opreme za sisteme za oko 3.500 hektara.

"Ako pogledamo sve ove podatke, za posljednje četiri godine više je uloženo u sisteme za navodnjavanje nego prethodnih 25 godina. Ako gledamo 2018. godinu, Vlada je za nabavku opreme za navodnjavanje obezbijedila pet miliona KM, sa definisanim fiksnim povratom od 40 odsto", rekao je Macanović.

Macanović je napomenuo da su u oblasti vodoprivrede uspostavljeni projekti koji u najširem smislu predstavljaju potrebu stanovništva i razvoja ruralnih područja, a to znači razvoja cijele Republike Srpske.

"Ukupno je obezbijeđeno oko 190 miliona KM iz sredstava Svjetske banke, Evropske investicione banke, IPA sredstava, Fonda solidarnosti Srpske, od čega je do sada realizovano i ugovoreno oko 150 miliona KM, a odnosi se na zaštitne nasipe, obodne kanale, uređenje vodotoka, zaštitu ruševnih obala i rekonstrukciju crpnih stanica", objasnio je Macanović.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog