Republika Srpska

Struja, obuća i drvo izvozni aduti Srpske

Spoljnotrgovinski promet Srpske prvi put je nakon 11 godina premašio četiri milijarde maraka, a najjači izvozni aduti u prvom polugodištu bili su struja, obuća, drvo i proizvodi od drveta.

Informaciju o spoljnotrgovinskom prometu u prvih šest mjeseci ove godine usvojila je juče Vlada RS, a ministar trgovine i turizma Srpske Predrag Gluhaković je nakon sjednice istakao da je izvoz povećan za 11,77, a uvoz za 8,16 odsto u odnosu na isti period lani.

- Pokrivenost uvoza izvozom premašila je 70 odsto. Smanjen je ukupan deficit za oko tri miliona i iznosi oko 680 miliona maraka - istakao je Gluhaković.

Dodao je da razmjena sa Evropskom unijom čini 60,33 odsto, sa zemljama CEFTA 18,35 odsto, dok preostali dio čine Rusija, Kina i zemlje Dalekog istoka.

- Povećan je ukupan spoljnotrgovinski promet sa zemljama CEFTA za 9,22 odsto, pri čemu je uvoz povećan za 5,91, a izvoz za 14 odsto. Sa zemljama EU razmjena je veća za 10,23 odsto, a izvoz je povećan za 13,6 odsto - naveo je Gluhaković.

On je ocijenio da je za ovako dobre rezultate zaslužna dobra poslovna politika i ambijent koji su stvorili Vlada, Privredna komora RS i poslodavci, a čemu je doprinio i projekat promocije domaćih proizvoda “Naše je bolje”.

Pomoćnica ministra Dušanka Tegeltija navela je da Srpska izvozi električnu energiju, drvo i proizvode od drveta, namještaj, obuću i odjeću, a najviše uvozi proizvode široke potrošnje, piće i hranu.

- Srpska ima kvalitetne proizvode i njeni proizvođači imaju sve potrebne sertifikate za izvoz - rekla je Tegeltija.

Najviše robe Srpska je izvezla u Italiju, a uvezla iz Srbije.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić je kazao da ovi rezultati u spoljnotrgovinskom prometu nisu zanemarljivi, ali da mogu biti još bolji.

Moramo voditi računa kada je riječ o izvozu drveta, ne smijemo dozvoliti da naši prerađivači ostaju bez kvalitetne sirovine. Radimo na tome da budu uvedene takse na izvoz sirovine - rekao je Škrebić.

Takse

Portparol Inspektorata RS Dušanka Makivić istakla je da su po osnovu nadzora inspektora u spoljnotrgovinskom prometu Srpske za prvih šest mjeseci ove godine uplaćene takse u ukupnom iznosu od 2,55 miliona KM. Dodala je da su inspekcije prilikom uvoza izvršile 54.973 kontrole različite vrste robe, te da su uzeta 2.963 uzorka.

- Kod svega jedan odsto ispitivanih uzoraka utvrđeno je da ne ispunjavaju propisane parametre kvaliteta i zdravstvene ispravnosti, te je po tom osnovu zabranjen uvoz 19 pošiljki hrane, jedne hrane za životinje, devet pošiljki predmeta opšte upotrebe i sedam poljoprivrednog repromaterijala - rekla je Makivićeva.

 

 

Izvor: Glas Srpske
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog