Svijet

Kad Putin dolazi u svatove: Da li se iko ikada u Austriji vjenčavao sa ovakvim mjerama obezbjeđenja?

Austrijska policija započela je bezbjednosne pripreme za sutrašnju svadbu ministarke spoljnih poslova Austrije Karin Knajsel, na koju dolazi i predsjednik Rusije Vladimir Putin.

Svadba ministarke Knajsel i biznismena Volfganga Majlingera zakazaka je u restoranu „Čepe“ u mjestu Sulctal, na poznatoj „vinskoj trasi“ u austrijskoj pokrajini Štajerska.

Najprije je Knajselova zakazala svadbu u dvorcu Gamlic, ali je, pošto su se u medijima pojavile priče da je jedna svadba morala biti otkazana zbog nje, odlučila da promijeni lokaciju.

Ministarka je izabrala vrlo popularan datum za svadbu – 18. 8. 2018, za kada su zakazane mnoge svadbe širom Austrije.

Specijalne jedinice austrijska policije „Kobre“ zadužene su za bezbjednost gostiju, među kojima će biti i članovi austrijske vlade, predvođene kancelarom Sebastijanom Kurcom.

Policija je najavila uvođenje zabrane prilaska oblasti oko restorana.

Samo određen broj ljudi i zvanice moći će da pristupe restoranu i parkingu.

Ulice, kako je navedeno u saopštenju, neće biti zatvarane jer policija želi da što je moguće manje remeti život stanovnika tog mjesta, kao i gostiju vinske trase.

Međutim, najavljuje da će u cijeloj južnoj Štajerskoj dolaziti do privremenih obustavljanja saobraćaja.

Takođe, biće uvedena zabrana preleta, posebno za dronove nad mjestom održavanja svadbe.

Pored južne Štajerske i na aerodromu Grac, na koji će sleteti avion ruskog predsjednika, najavljene su moguće obustave saobraćaja.

Policija će biti u većem broju prisutna na putevima, i posebno oko aerodroma gdje će se vršiti bezbjednosna kontrola svih osoba koje prilaze, zbog čega se putnicima savjetuje da dođu sat vremena ranije nego što je uobičajeno na aerodrom.

Više stotina policajaca u uniformi i civilu, među kojima i pripadnici „Kobri“, angažovano je na obezbjeđivanju gostiju.

Tačno vrijeme sletanja predsjednika Putina u Grac iz bezbjednosnih razloga nije saopšteno.

Sa aerodroma, Putin će najvjerovatnije helikopterom biti prebačen u mjesto u kojem se održava svadba.

On će boraviti par sati u Austriji, pošto kasno poslije podne ima sastanak u Njemačkoj sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Ruski predsjednik sa sobom će dovesti i hor od deset Kozaka, kao poklon šefici austrijske diplomatije, tvrde neimenovane diplomate.

Odaziv predsjednika  Putina pozivu na svadbu austrijske ministarke izazvao je pažnju svjetske javnosti i kritike sa mnogih strana.

Kritičari smatraju da se radi o neuobičajenom činu, dok najviši predstavnici austrijske vlade, među njima vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, dolazak Putina smatraju velikom čašću za Austriju.

 

Izvor: RTS
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog