Republika Srpska

Vlada RS: U septembru jednokratna pomoć penzionerima

Vlada Republike Srpske je na današnjoj sjednici donijela odluku o dodjeli jednokratne pomoći svim penzionerima.

Oni penzioneri koji čija penzija ne prelazi visinu prosječne penzije u Srpskoj, odnosno do 366 KM, dobiće po 100 KM jednokratne pomoći.

Oni koji imaju penziju veću od prosječne penzije, a manju od prosječne plate u Srpskoj, odnosno do 850 KM, dobiće po 50 KM, dok oni čija penzija iznosi više od 850 KM dobijaju jednokratnu pomoć od 30 KM.

Za ovu jednokratnu pomoć penzionerima iz budžeta će biti izdvojeno oko 17 miliona KM.

Cvijanovićeva je najavila da će redovna penzija biti isplaćena 10. septembra, a nakon nekoliko dana, najvjerovatnije oko 20. septembra biće isplaćena i jednokratna pomoć.

"Ja želim izraziti zadovoljstvo prvo činjenicom da smo mi i pored toga što smo utvrdili jasan datum, i uvijek se poštovao od januara 2016. godine, a da je to 10. u mjesecu kada se ide na isplatu penzija, da smo u par navrata bili u prilici i uradili smo to, krenuli sa isplatom čak i dva, tri dana i prije roka, što pokazuje da imamo potencijal i kapacitet da izvršavamo svoje obaveze", kazala je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da se Republika Srpska kreće u dobrom pravcu, da je materijalna osnova bolja, da su javne finansije dovedene u red i da nema nikakvih budžetskih problema niti kašnjenja i zaostataka.

Predsjednik Srpske Milorad Dodik čestitao je Vladi Srpske, Udruženju penzionera i svima koji su bili dio konsultacija, što su našli prostora za ovakvu mjeru, a to su zahtjevi penzione populacije.

"2005. godine glavna vijest je bila penzije se isplaćuju ili ne isplaćuju, danas gotovo to nije vijest. Danas se redovno penzije isplaćuju i mislim da ta redovnost daje ovoj populaciji jednu dodatnu stabilnost. Ja ne kažem da je to dovoljno, ja bih volio da je to daleko više ali to je ono što ovo društvo može", kazao je predsjednik Dodik.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, rekao je da ova odluka govori o odgovornosti i ozbiljnosti vlasti Republike Srpske kada je u pitanju penzionerska populacija.

 

Frontal/D.S.
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog