Sport

Crvena Zvezda i Vladan Milojević ispisali istoriju (VIDEO)

“Mislim da sam jako daleko od velikana Zvezde. Ne smatram da pripadam toj kategoriji. Oni (legende) su toliko dale ovom klubu“, rekao je Vladan Milojević na konferenciji za medije pred revanš meč sa Salcburgom u plej-ofu za plasman u grupnu fazu Lige šampiona.

Pitanje novinara iznosilo je šta misli o svom položaju među velikanima ako Crvenoj zvezdi donose istorijski plasman u elitno fudbalsko takmičenje, nešto što nije uspjelo niti jednom treneru od kada se Liga šampiona igra pod ovim nazivom.

 

Odgovor trenera Zvezde bio je kao i uvijek – bez euforije, sasvim miran, baš kao što nas je sve navikao od kada je došao u prijestonicu Srbije da preuzme kormilo slavnog kluba. 

Stav da je uvijek važno stajati čvrsto na nogama i nikada se ne prepuštati momentima prenio je na fudbalere, koji su mu vratili najljepšim mogućim poklonom – plasmanom u grupnu fazu Lige šampiona. 

Nije Zvezda protiv Salcburga u Austriji odigrala najbolji meč u sezoni, ali svakako jeste najborbeniji, sa najviše srca i na kraju je ta želja za pobjedom prevagnula i odvela ih u elitno fudbalsko takmičenje.

Kao što je već poznato crveno-bijeli gubili su sa 2:0 posle 50 minuta igre, sve je išlo na vodenicu domaćih fudbalera, međutim proradio je taj čuveni srpski inat i Zvezda se u meč vratila za dvije minute golovima El Fardu Bena, odnosno asistencijama Miloša Degeneka. 

Trener Crvene zvezde, na čiji je zahtjev doveden Ben, uspio je da uklopi ovu grupu momaka da igraju kao jedan i da se bore kao jedan. Potrebna doza sreće morala je da bude prisutna i Zvezda se plasirala u Ligu šampiona. 

Gospodin Vladan Milojević na zvaničnoj konferenciji za štampu, ostao je gospodin i ponovo svojim smirenim stavom rekao jasno: “Vratili smo Zvezdu tamo gdje pripada“. 

Od kada je ljeta 2017. godine došao u Zvezdu, klub iz Ljutice Bogdana pretrpio je samo četiri poraza u 90 minuta igre i to od – Krasnodara 3:2, Napretka 1:0, Arsenala 1:0 i moskovskog CSKA minimalnim rezultatom. Tu je i poraz od Mačve u Kupu, ali je duel završen poslije penala i zbog toga smo naveli 90 minuta.

To praktično znači da crveno-bijeli u 90 minuta nisu poraženi od 21. februara ove godine, kada su Moskovljani slavili u nokaut fazi Lige Evrope. Šampion Srbije od tada je zabilježio 21 pobjedu i šest remija. 

Ove sezone u kvalifikacijama za Ligu šampiona ekipa Vladana Milojevića nije doživjela niti jedan neuspjeh, što dosta govori o igri. 

Za ovakav uspjeh najzaslužniji su igrači, bez ikakve dileme, međutim čovjeku, i njegovom timu, koji stoji iza svega toga pripada veliki dio ovog kolača. Uspjeh Vladana Milojevića teško je opisati riječima jer do njegovog dolaska Zvezda nije igrala Evropu dugi, dugi niz godina, a da ne pričamo o nekom prezimljavanju u njoj. 

U jednoj godini klub iz Ljutice Bogdana to je uspio – plasirao se u Ligu Evrope, a potom i u nokaut fazu istog takmičenja. Milojević je uspio nešto što nijedan trener na klupi Zvezde nije, a onda je sezonu kasnije postavio ljestvicu još više.

Bez ikakve euforije, crveno-bijeli išli su iz meča u meč i iako to 90 odsto trenera ponovalja (iz meča u meč), ta rečenica ne može biti preciznija, i u svijetu sporta to je jedini način da se uspije – ići iz meča u meč, utakmicu u utakmicu. 

Šampion Srbije vodio se tom logikom i na kraju se zasluženo nalazi među najbolja 32 kluba u Evropi. 

Redom su padali Spartaks Jurmala, Suduva, Spartak Trnava i na kraju Red Bul Salcburg, ali... 

Ali, sigurni smo da euforija neće potrajati dugo, makar kod igrača i u stručnom štabu, jer Zvezda za vikend gostuje Vojvodini i nemojte se iznenaditi ako kod Milojevića ne bude ni gram euforije, pošto kao što on voli da kaže: “Svaki sljedeći meč je najvažniji“. 


Izvor: b92
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog