BiH

Potpisani sporazumi o izgradnji dionice od Nemile do Donje Gračanice

U Sarajevu su danas potpisana dva sporazuma o finansiranju izgradnje dionice od Nemile do Donje Gračanice na Koridoru "Pet ce", kojima je obezbijeđeno oko 50 miliona evra.

Sporazume su potpisali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Marinko Čavara i generalni direktor Opek fonda za međunarodni razvoj /OFID/ Sulejman Јasir el Herbiš.

Bevanda je u izjavi novinarima istakao važnost izgradnje auto-puteva, putne infrastrukture, te naveo da je potpisani sporazumi - za komponentu "A" u vrijednosti oko 23,3 miliona evra, a za komponentu "B" 24,3 miliona evra.

Projekat se sastoji od izgradnje 17,7 kilometara duge dionice Nemila - Donja Gračanica auto-puta na Koridoru "Pet ce", koja uključuje 5,7 kilometara duge poddionice Nemila-Vranduk, 5,1 kilometar poddionice Vranduk-Ponirak, te 6,9 kilometara poddionice Ponirak - Donja Gračanica.

Bevanda je izrazio zahvalnost rukovodstvu OFID-a što je prepoznalo interes i potrebu da se uključi i podrži izgradnja auto-puta na Koridoru "Pet ce".

El Herbiš je nakon ceremonije potpisivanja istakao da je u predstavništvu OFID-u Beču saradnja sa BiH na dobrom glasu.

"Sporazum koji danas potpisujemo dešava se u sklopu već uspostavljenog okvira saradnje između OFID-a i BiH od 1997. godine. Od tog perioda podržano je nekih 12 projekata u javnom sktoru i uloženo oko 200.000.000 dolara u obrazovanje, stambeni fond, privredu i transport. Međutim, samo je osam odsto ovih sredstva uloženo u sektor transporta", naveo je El Herbiš.

On je naglasio da je OFID na svim nivoima opredijeljen za saradnju sa BiH, ističući da je privilegija učestvovati u razvojnim projektima ove zemlje.

Čavara je zahvalio predstavnicima OFID-a što su prepoznali važnost projekta izgradnje ove dionice Koridora "Pet ce" za BiH, tačnije za FBiH, s obziorom da se sva sredstva implementiraju u tom entitetu.

"Bez kompletnog auto-puta na Koridoru `Pet ce` ne možemo očekivati neki veliki razvoj u BiH i to je korak kojem svi u ovoj zemlji teže da se uspostave normalne komunikacije", rekao je Čavara.

Napominjući da su svi zakonski preduslovi u FBiH ispunjeni za preuzimanje zaduženja od OFID-a, Čavara je zahvalio Ministastarstvu finansija i trezora BiH što su omogućili da dođe do potpisivanja ovih sporazuma.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog