Banja Luka

Banjaluka: OŠ "Branko Radičević" dobija osam novih učionica

Hronični problem s nedostatkom prostora za nastavu u Osnovnoj školi "Branko Radičević" na Starčevici uskoro bi trebalo da bude riješen, jer je izabran izvođač radova za dogradnju.

Dogradnja predviđa proširenje objekta s osam učionica na oko hiljadu kvadrata novog korisnog prostora.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS potvrdili su da je izabran izvođač radova i rekli da je posao dogradnje povjeren firmi "Građenje" d.o.o. Pale, a ukupna vrijednost je 1.399.478,81 KM s PDV-om.

Darija Mićić, direktorica škole, rekla je kako će se razredna nastava od ponedjeljka odvijati u tri smjene - prva, međusmjena i druga - a predmetna nastava će se odvijati u prvoj i drugoj smjeni.

"Dogradnjom dobijamo nove učionice, čime ćemo se rasteretiti i izbjeći nastavu u tri smjene. Druga smjena bi onda počinjala u 13.30, a ne u 15.10", naglasila je Mićićeva.

Dodala je da će u novu školsku godinu krenuti oko 1.800 učenika u 69 odjeljenja, a da je samo u prvi razred ove godine upisano 220 učenika u osam odjeljenja.

"Po procjenama je i dalje oko 500 učenika više u odnosu na prostorni kapacitet", objasnila je Mićićeva.

Ovu školu, koja nosi epitet najbrojnije u RS, prošle godine pohađalo je 1.750 učenika.

Izvođač je izabran nakon sprovedenog drugog postupka javne nabavke, jer je prvi poništen od strane Ministarstva provjete i kulture RS pošto je cijena prihvatljive ponude bila znatno veća od osiguranih sredstava za nabavku.

Vlada RS obezbijedila je 1,2 miliona maraka, koliko je predviđeno projektom za obnovu i proširenje objekta.

Roditelji čija djeca idu u ovu školu kažu da im je drago što će konačno trećoj smjeni doći kraj.

"Stvarno se godinama žalimo na ovaj problem i sada se, nadam se, konačno vidi kraj našim problemima, jer je jako nezgodno da djeca idu u tri smjene u školu. Ipak, dok ne krenu radovi ne vjerujem da će se išta riješiti", rekla je majka jednog osnovca.

 

Izvor: Nezavisne
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog