Intervju

Dr sc. Selma Porović: Mojoj generaciji se više nacionalizam ne može servirati pod domoljublje

U razgovoru za Frontal dr sc. Selma Porović, prvi oralni perinatolog na svijetu, govori o svojim akademskim uspjesima, poslu te političkom angažmanu.

FRONTAL: Nakon što ste uspješno prošle godine doktorirali na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu sa 370 ECTS bodova, a za pristup odbrani disertacije je bilo potrebno 160 ECTS, novi uspjeh je bio da ste primljeni u odjel mladih naučnika Svjetske akademije perinatalne medicine, ove godine u Bukureštu. Možete li nam reći kako se postaje član tako respektabilne institucije, odnosno koji su kriterijumi?

POROVIĆ: Proces ulaska u odjel mladih znanstvenika Svjetske akademije perinatalne medicine trajao je  tri godine. Kriterij za ulazak u odjel mladih znanstvenika bila je starosna dob manja od četrdeset godina, doktorska disertacija i veliki broj objavljenih radova i predavanja na međunarodnim skupovima. U Khartumu u Sudanu sam 2016.godine predložena zajedno sa još dvadeset mladih znanstvenika iz cijelog svijeta. Predstojao je izazovan period u kojem se cijelo vrijeme mjerila naša znanstvena produktivnost. U Beogradu, 2017.godine na Svjetskoj akademiji perinatalne medicine redovni članovi akademije su tajnim glasanjem potvrdili ulazak nas trinaest u akademiju. 

Svjetska akademija perinatalne medicine u Beogradu je podržana od  Njenog Kraljevskog  Visočanstva Princeze Katarine Karađorđević, koja je sve pozvane predavače ugostila na svečanom prijemu u Belom dvoru na Dedinju. Zvanični prijem u akademiju se desio ove godine u Bukureštu, u palači Ghica Victoria. 

Interesantno je da sam prvi stomatolog primljen u ovu instituciju, a sve zahvaljujući brojnim radovima i predavanjima objavljenim iz oblasti interakcije oralnog zdravlja i trudnoće. Prvi put se spominje termin ”oralna perinatologija“, tako da sam ja zvanično, prvi oralni perinatolog na svijetu.


FRONTAL: Specijalista ste pedodont. Višestruko ste međunarodno nagrađivani za svoja postignuća u radu. Održali ste predavanja širom svijeta, a organizovali ste i nekoliko međunarodnih skupova u Bosni i Hercegovini. Prije pristupanja odbrani doktorske disertacije ste objavili više od 20 naučnih i stručnih radova. U BiH ste zaposleni u Domu zdravlja, a  vršili ste funkciju ko-direktorice inter-Univerziteta „Ian Donald“, ogranka za Bosnu i Hercegovinu.  Koliko je podneblje na kojem ste odrastali i obrazovali se uticalo na Vašu ambiciju da uspijete na raznim poljima i neprestano se usavršavate?

POROVIĆ: Odrasla sam u sredini gdje se obrazovanje jako cijenilo i gdje se često raspravljalo o važnim stvarima, tako da me splet nekada sretnih i lijepih, a nekada teških okolnosti, formirao u osobu kakva sam danas. Najveći utjecaj na mene sigurno je imao moj djed, rahmetli Osman Drljević. Beogradski student, a kasnije diplomirani ekonomista, cijeli životni vijek je proveo na izvršnim funkcijama  u Elektrodistribuciji Tuzla, gradu u koji je po dekretu raspoređen nakon što je u Sarajevu oženio Filipović Azeminu- Enveru, kćerku Jašar-bega Filipovića. Kao školovan i cijenjen čovjek uticao je na brojne mlade ljude koji su dolazili kod njega po mišljenje prilikom izbora zanimanja, te ih savjetovao u kojem pravcu da usmjere obrazovanje. Džemal Bijedić i moj djed su bili tetići koji su se jako uvažavali, savjetovali i posjećivali. Gimnaziju i ekonomski fakultet iz kuće mog pradede Jašar-bega Filipovića, završava i Munira Smajlović, rođena prušćanka koja je na školovanje došla u Sarajevo, a zaslugama, prema njenim riječima, upravo mog dede, Osmana Drljevića. Ona se udaje kasnije za dr. Ahmeda Smajlovića islamskog teologa, učenjaka, univerzitetskog profesora i vršioca različitih dužnosti u Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini. On je bio i osnivač medrese u Zagrebu koja se danas zove Islamska gimnazija ”Dr. Ahmed Smajlović”. Dok je moja majka dovršavala prekinuti studij stomatologije, boravile smo u Sarajevu, kod Dr. Ahmeda i tetke Munire. Kao mala sam se divila ugledu koji je Prof. Ahmed Smajlović uživao u društvu i vjerovatno sam tada sebi zacrtala da ću jednoga dana i sama doktorirati, a to se i desilo, upravo u Zagrebu.


FRONTAL: Jednom prilikom se rekli kako je najveće umjeće u životu znati kako pobijediti sebe, a ne pokoriti ili pobijediti suprotnu stranu. Kako ste uspijevali izboriti se sa problemima na koje ste nailazili a istovremeno ne izgubiti iz vida cilj i viziju sebe kao uspješne žene i majke dva dječaka?

POROVIĆ: Kako sam ranije spomenula, viziju sebe sam imala već sa pet godina, možda ne previše tačnu, ali dosta približnu ovome što danas  jesam. Moji sinovi su mi samo davali snagu da ne odustanem uz sve okolnosti i  prepreke na koje sam nailazila. Doktorsku disertaciju sam  posvetila njima sa riječima: ”Doktorsku disertaciju posvećujem svojim sinovima, Armanu i Ajasu, sa željom da imaju na umu da je izgubio samo onaj tko je odustao. Ja nisam… Mama” .


FRONTAL: Budući da je i Vaša majka stomatolog, je li upravo ona bila ključan faktor u odabiru budućeg poziva i koliko je zapravo bitno imati u svojoj blizini nekoga ko se bavi istim poslom i razumije Vašu svakodnevnicu?

POROVIĆ: Moja majka je bila ključan faktor u mom cijelom životu, žena koja me sama izvela na pravi put, a naravno da je bila bitan faktor i u odabiru mog zanimanja.


FRONTAL: Na predstojećim izborima ste kandidatkinja za PD Parlamenta FBiH na listi SBB-Fahrudin Radončić. Koliko hrabra mora biti žena da se upusti u političke vode u BiH i šta je Vas potaklo na taj korak?

POROVIĆ: Odluka o ulasku u politiku je bila teška, ali nužna. Kako zbog moje djece, tako i zbog generacija koje dolaze. Smatrala sam sebičnim zadržati konekcije i uticajna međunarodna poznanstva samo za sebe i uži krug ljudi, a ne staviti se na raspolaganje općem dobru i ovoj zemlji u kojoj sam se rodila, u kojoj sam odlučila živjeti i koja je MOJA. Godinama sam pasivno posmatrala politička dešavanja i ljude koji odlučuju o našim sudbinama i redovno bila nemalo iznenađena potezima, izjavama i nedostatku ideja i liderskih sposobnosti. U 21.stoljeću smo najizoliranija zemlja u Evropi, besplatno školujemo kadrove za strano tržište, međusobno se ne podnosimo, a zapravo ne vidimo da propadamo. Mojoj generaciji se više nacionalizam ne može servirati pod domoljublje. Smatram da intelektualne elite moraju uzeti aktivno učešće i odgovornost u kreiranju političkih procesa, te da svi zajedno trebamo pokušati spasiti, što se spasiti da.

FRONTAL: Ako budete izabrani na izborima, za šta ćete se zalagati u četverogodišnjem mandatu?

POROVIĆ: Ako dobijem povjerenje građana, zalagat ću se za kvalitetno, savremeno i primjenjivo obrazovanje, usklađeno sa standardima zemalja Zapada. Obrazovanje koje će nas ujedinjavati i povezivati sa svijetom i omogućiti budućim generacijama da dobro žive od svog rada u našoj zemlji, Bosni i Hercegovini.  Obzirom da sam i ljekar, iskoristit ću međunarodna poznanstva iz ove oblasti i poticat ću na fluktuaciju medicinskog kadra u cilju uvođenja inovativnih procedura u naše zdravstvene ustanove. Ako uzmemo u obzir i to da sam žena, zalagat ću se za veću ravnopravnost žena u svim strukturama društva i njihovo osnaživanje.


FRONTAL: Gdje se dr. sc. Selma Porović vidi za 20 godina?

POROVIĆ: Dr.sc. Selma Porović će i za 20 godina biti specijalista dječije i preventivne stomatologije, vjerovatno univerzitetski profesor, a za sve ostalo ću moći odgovoriti za 20 godina, ukoliko mi je sudbina spremila nešto drugo. Ako Bog da.


Autor: Toni Sarajlić
 
Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog