Republika Srpska

Пуштена у рад ХЕ Богатићи-Нова

У општини Трново данас је свечано пуштена у рад Хидроелектрана Богатићи-Нова, инсталисане снаге 9,96 мегавата и просјечне годишње производње 46,26 милиона киловат-часова електричне енергије.

Свечаности присуствују предсједник Републике Српске Милорад Додик, министри индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић, за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић и породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић.

Предсједник Српске Милорад Додик честитао је на успјешно реализованом пројекту изградње хидроелектране Богатићи-Нова.

Ово није било лако урадити, ребало је издвојити скоро 20 милиона КМ за овај пројекат - рекао је Додик и додао да су  пројекти попут овог, плод одлука које садашња власт доноси, упркос свим препрекама.

Додик је истакао да је Република Српска држава српског народа, који жели у миру, заједно са другим народима, да гради и развија Српску.

Позвао је све грађане да 5. октобра дођу на отварање нове болнице у Источном Сарајеву, којем ће присуствовати и предсједник Србије Александар Вучић.

Додик је нагласио да Република Српска у посљедњих 15 квартала бижељи раст већи од три одсто. Подсјетио је на улагања Владе у све дијелове Српске.

 И овај објекат хидроелектране није само на корист садашњих, већ и будућих генерација. Ово је продукт наше одлуке - рекао је Додик.

Потпредсједница Владе и министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић рекла је да су радови изведени у складу са свим техничким процедурама.

Ово је наш ресурс, потенцијал и ми све ресурсе морамо да ставимо у службу Републике Српске - рекла је Голићева.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић истакао је да је изградња ХЕ Богатићи-Нова велики пројекат, резулатат успјешног и преданог рада предузећа Електродистрибуција Пале.

Он је нагласио да пројекти попут овог доносе корист свим грађанима, као и читавом систему Електропривреде Српске.

Ђокић је рекао да је Влада снажно подржала изградњу хидроелектране.

Истакао је да је Влада да је сектор енергетике у фокусу Владе Српске, те подсјетио на меморандум потписан са Владом Србије о градњи двије хидроелектране. 

Директор Зависног предузећа Електродистрибуција а.д. Пале, Љубомир Мрда, рекао је да је пуштање у рад ХЕ Богатићи-Нова добра вијест за ово предузеће, општину Трново, регију и читаву Републику Српску.

Мрда је рекао да је ова хидроелектрана један од намодернијих објеката, у који је уложено знање, памет и новац и који представља успјех управе предузећа и свих запослених. 

Он је подсјетио да је хидроелектрана изграђена за годину дана, те да укупна вриједност инвестиције износи 18, 5 милиона КМ.

Начелник општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да ХЕ Богатићи-Нова представља капиталан и највећи пројекат за општину Трново послије рата.

Хидроелектрана Богатићи-Нова изграђена је на ријеци Жељезници, а инвеститор је предузеће Електродистрибуција Пале које послује у саставу Електропривреде Републике Српске.

ХЕ Богатићи-Нова користи природни ресурс на истом потезу ријеке Жељезнице као и постојећа ХЕ Богатићи, али са оптималним капацитетом и опремом високе ефикасности.

У изградњу једног од највећих и најзначајнијих пројеката у области енергетике на подручју сарајевско-романијске регије, Електродистрибуција Пале уложила је 18,5 милиона КМ.



Izvor: RTRS

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog