Sport

Esport zvijezda iz Brčkog kreće po jedinu titulu koja mu nedostaje (VIDEO)

Nikola "NiKo" Kovač spada među najveće zvijezde u esportu. Ovaj 21-godišnjak posljednjih se godina redovito ubraja među najbolje CS:GO igrače na svijetu. Međutim, u impresivnoj karijeri nedostaje jedna titula, ona pobjednika CS:GO major turnira. Radi se o najprestižnijoj seriji turnira tog esporta. NiKo i njegov FaZe Clan uskoro će imati priliku to promijeniti.

U srijedu 5. septemra počeo je milion dolara vrijedan FACEIT Major: London. Radi se o prvom major turniru koji će se održati u Londonu, ali i prvom turniru te prestižne serije u organizaciji FACEIT-a. Završnica turnira igraće se u SSE Areni na Wembleyu, a pobjednički tim kući će odnijeti pola miliona dolara. Turnir se sastoji od tri faze, a na njemu će se takmičiti 24 ekipe iz Evrope, Sjeverne i Južne Amerike te Azije. 

U Londonu ćemo vidjeti FaZe Clan i Nikolu "NiKu" Kovača, koji je prošle godine proglašen drugim najboljim igračem na svijetu. Nažalost, posljednjih je mjeseci FaZe prolazio kroz određene probleme. Bili su primorani na privremene promjene u postavi, a sve to je izgleda ostavilo traga na ostatku ekipe. Ove su godine osvojili Intel Extreme Masters u Sydneyu te ESL One: Belo Horizonte na kojem su nastupale šarolike ekipe. Uz dvije titule izgubili su još dva finala. Za ekipu poput FaZe Clana kojem je cilj biti najbolji tim na svijetu, takvi rezultati su pomalo razočaravajući. 

Sve se to može promijeniti u Londonu, gdje će NiKo i društvo pokušati osvojiti prvu major titulu. FaZe Clan kao organizacija nikada nije osvojio najprestižniji turnir, kao niti četiri od pet igrača u trenutnoj postavi. Kako je biti na tom postolju osjetio je samo Olof "olofmeister" Kajbjer i to dvaput, kao igrač legendarne postave Fnatica. Bio bi to i značajan finansijski dobitak za mladića iz Brčkog koji je na turnirima dosad osvojio više od pola miliona dolara, iako mu s platom iz FaZe Clana sigurno ništa ne nedostaje. Sve mečeve možete pratiti na službenim FACEIT kanalima na Twitch.tv i YouTube platformama. 

Na putu do vrha FaZe Clan će se morati suočiti s ponajboljim ekipama na svijetu. Glavni favorit je danski Astralis, ekipa koja potpuno dominira od travnja ove godine. U navedenom periodu osvojili su četiri velika turnira i igrali još jedno finale. Prema rankingu najboljih ekipa svijeta na portalu HLTV.org zasluženo se nalaze na prvom mjestu, dok FaZe trenutno drži šesto.

Zahvaljujući plasmanu među najboljih osam na ELEAGUE Majoru u Bostonu početkom godine, FaZe Clan je osigurao Legends status te će se natjecanju u Londonu pridružiti tek u drugoj fazi među 16 najboljih ekipa. Mečevi su na rasporedu između 12. i 16. rujna. Bude li NiKo u pravoj formi, ništa nije nemoguće.

 

Izvor: index.hr
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog