Zanimljivosti

Ko je bio prvi Srbin koji je proputovao ceo svet? (VIDEO)

Zvao se Milorad Rajčević, ali je na njegovoj ličnoj karti pisalo samo “svetski putnik”. A on je upravo to i bio! Sa mesečnim honorarom od samo 150 dinara, Milorad je uspeo da obiđe ceo svet.

Milorad Rajčević iz Leskovca je prvi Srbin koji je proputovao svet. I to se nije tek tako desilo. Od malena, Milorad je bio nemirnog duha i imao je ogromnu želju da spozna svet.

Avanturista od samog početka

Milorad je rođen je krajem 19. veka u okolini Leskovca. Završio četiri razreda osnovne i dva razreda građanske škole. Zanimalo ga je slikarstvo, te sa 15 godina odlazi Beč, gde uči slikarstvo kod dvorskog slikara.

Posle Beča, njegov nemirni dug ga odvodi iz jednog grada u drugi, od Salcburga, Minhena, Študgarda, Nirnberga, Ulma, do Pariza, Ženeve, Lozane, Berna, Ciriha, Bazela i Lucerna. Nakon ovog obilaska Evrope, Milorad odlazi za Ameriku gde nakon par meseci povređuje nogu. Vraćaju ga u Evropu nakon otkrivanja da nema pasoš.

Međutim, to ga nikako nije obeshrabrilo i on nastavlja svoje putovanje preko kontinenata. Odlazi u Rumuniju, a zatim u Carigrad, Aleksandriju i Jerusalim.

Ova njegova prva putovanja trajala su 4 godine a tokom njih je naučio 5 jezika.

Ponuda koju nije mogao da odbije

Milorad Rajčević

Photo: www. telegraf.rs

Godine 1910. Rajčević pokucao je na vrata “Malog Žurnala”, jednog od najtiražnijih srpskih listova tih vremena.

Braća Savić su za njega imala jedan predlog – da za 2 godine i 150 dinara mesečnog honorara obiđe Evropu, Aziju, Ameriku i Afriku. Postojao je, naravno, još jedan uslov, a to je da im Milorad šalje dopise i potvrde mesnih vlasti kao dokaz da je bio u svakom od mesta koje je posetio.

Milorad je bio apsolutno oduševljen ponudom!

Miloradov put oko sveta

Milorad Rajčević 14. marta 1910. započinje svoje putešestvije oko sveta.

Jedina stvar koju je poneo u svom rancu pored neophodnih lekova bila je prazna putnička knjiga u kojoj će sakupljati potpise znamenitih ličnosti koje će sretati na svojim putovanjima.

Ovo putovanje mu je odlično krenulo! Prva osoba koja mu se potpisala u knjigu bio je lično Princ Đorđe Karađorđević, koga je sreo u Gornjem Milanovcu. Put ga je vodio u Crnu Goru, gde mu je potpis dao još jedan princ – crnogorski prestolonaslednik Danilo. Milorad nastavlja za Italiju, Francusku, Englesku, Nemačku i stiže u Rusiju.

Putovanje svetom je tada bila retkost i zbog toga su o ovom Miloradovom neobičnom poduhvatu izveštavali i strani mediji. 

Preko Sibira nastavlja u Aziju gde se nailazi na potpuno drugačiju kulturu. 


Milorad Rajčević

Odlazi do Vladivodstoka i stiže u Japan čijim je običajima bio očaran. Tamo prestolonaslednik odbija da se upiše u njegovu knjigu najverovatnije iz razloga što su japanski carevi smatrani božanstvima.

Usledili su Singapur, Malezija, Sijam. U Sijamu ga dočekuje kralj lično i poklanja mu motor.

U Indiji su mu priredili veličanstven doček, i iz Indije nastavlja za Cejlon, Persiju i Siriju u kojima ga dočekuju jerusalimski i jermenski patrijarh.

Milorad stiže u Beograd 21. septembra 1911. gde je u njegovu čast priređen svečani doček.

Iako nije stigao da obiđe preostala dva kontinenta, on ne odustaje, i 1913. obilazi Ameriku a nakon završetka Velikog rata i Afriku.

Kao dopisni novinar “Malog Žurnala” Milorad Rajčević je proputovao 70 zemalja od 1910. do 1930. Njegova putnička knjige je najveća i najvrednija zbirka autograma, uključujući potpise kraljeva, prinčeva, državnih funkcionera i drugih uticajnih ličnosti.

Milorad Rajčević je i dan danas velika inspiracija za sve one koji vole da putuju.

 

 

Izvor: serbia.com
Twitter
Anketa

U proteklih godinu dana koliko ste puta odgledali neku pozorišnu predstavu?

Rezultati ankete
Blog