Društvo

Бициклизам борба ампутираца за бољи живот

Удружење ампутираца Источно Сарајево основано је 2010. године на иницијативу неколико ампутираца са подручја овог града, који су од „нуле“ формирали удружење у намјери да све бивше ратне другове и оне који су несрећним случајем остали без дијелова тијела окупе на једном мјесту.

Од тада до данас спровели су низ активности, које су се највише базирале на спортске активности, ходочашћа, неријетко бициклима до највећих православних светиња попут манастира Хиландар на Светој Гори и Острога у Црној Гори, али и посјете далекој и братској Русији.

Ово путовање у Москву, које је обишло све насловне странице домаћих и регионалних медија који су писали о „херојском подухвату“ двојице ампутираца из Источног Сарајева, Срђана Јеремића и Дејанa Звиздала, те њиховог сапутника Петра Драгаша, трајало је 22 дана вожње бициклом и 2.580 пређених километара кроз седам земаља.


Jеремић каже да су тим путовањем жељели да у склопу борбе ампутираца за стварање што бољих услова живота, стекну увид у то како живе и шта се од ортопедских помагала прави у другим земљама.

Он истиче да је неколико ампутираца заједно са њим из Источног Сарајева чак четири пута бициклима возило и до манастира Хиландара на Светој Гори, у Грчкој, гдје су боравили по неколико дана.


Јеремић каже да је бициклизам њихова борба да се почне са улагањем у спорт за инвалиде, те да осим овога, у Источном Сарајеву постоје још Скијашки клуб за особе са инвалидитетом „Романија“ у Палама, који је основао члан Удружења Јовица Горета, те Шаховски клуб „Хендикеп“ за слијепе и слабовиде у Источном Сарајеву.

„Ми овдје немамо никакве друге спортове, а код нас нико нема слуха за то и човјек ако сам не крене од себе, не може ништа постићи“, каже Јеремић.

Додаје да су недавно успјели да добију новчана средства за набавку неопходних медицинских помагала како би им живот био што лакши и како би несметано могли да се крећу и раде.

Наиме, почетком ове године Влада Републике Српске је усвојила правилнике о ортопедским помагалима, љекарском и бањском лијечењу, те су у овом Удружењу радили на томе да све своје чланове информишу.

Према Јеремићевим ријечима, на томе се формално радило од 2008. године, те су након 10 година борбе успјели да добију новац и да протезе и друга помагала израде код кога желе.

Он додаје да Удружење ампутираца Источно Сарајево функционише на подручју цијеле Сарајевско-романијске регије и формално броји 130 чланова, али да су у ово удружење добродошли сви који нису чланови и да ће оно помоћи свима којима је помоћ потребна и којима се може помоћи, те да се само заједничком борбом могу изборити за бољи живот и права која им припадају.

 

Фронтал/Миљан Рашевић
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog