Banja Luka

Oskarovac Aleksandar Petrov otvara Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“

Svjetski poznati ruski animator Aleksandar Petrov, dobitnik Oskara za film „Starac i more“ 1999. godine, otvoriće Međunarodni festival animiranog filma „Banjaluka 2018“ u Velikoj dvorani „Cinepleksa Palas“ u Banjaluci.

Autor filmova, nagrađen najznačajnijim svjetskim priznanjima u animiranom filmu, poznat je po veoma zahtjevnoj i komplikovanoj tehnici slikanja pastelnim uljanim bojama na staklu, koja traži puno vremena, pa je zato koristi veoma mali broj animatora u svijetu. 

Petrov uz različite kistove koristi vrhove prstiju za rad sa bojama koje nanosi na razne staklene ploče koje su postavljene na više nivoa (multiplan), oblikujući magičan, poetičan svijet specifičnog vizuelnog i narativnog stila. 

Njegovi najpoznatiji filmovi „Sirena“ i „Starac i more“ (prvi animirani film snimljen u IMAX formatu) biće prikazani na otvaranju Festivala. Učešće velikana svjetske animacije na Festivalu biće upotpunjeno i prezentacijom njegovog rada, uz razgovor sa publikom, te sa studentima animiranog filma, nakon čega će banjalučka publika biti u prilici da pogleda i retrospektivu njegovih filmova.


Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma pred publiku donosi bogat i raznovrstan program, kako takmičarski, tako i prateći, između ostalog program "Slovačke animacije", program evropske nagrade za animaciju (EAA), program "Animirani film Republike Srpske", Zagreb film i kao posebno iznenađenje biće prikazivanje dugometražnog animiranog filma  "Ostvo pasa", kultnog američkog reditelja Wesa Andersona. Ovaj film će biti prikazan na zatvaranju festivala.


U okviru Festivala biće uprličeno i nekoliko promocija knjiga i strip izdanja.

Jedanaesto izdanje Međunarodnog festivala animiranog filma „Banjaluka 2018“ ove godine održava se istovremeno u Banjaluci i Trebinju,  i to od 24. do 28. oktobra.

 

Frontal

 

 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog