Kultura

Дванаести „Дани Душка Трифуновића“ завршени концертом „Тужних пјесама“

Манифестација „Дани Душка Трифуновића“ завршена је синоћ у Културном центру Пале концертом „Тужних пјесама“ у извођењу сопрана Клаудије Кркотиће и уз пратњу Соње Радојковић на клавиру, као и предавањем о композитору Војину Комадини.

Кркотићева је новинарима рекла да мали број људи зна да је Душко Трифуновић имао сарадњу са српским композитором Комадином, те да су избјегличке дане заједно проводили у дружењу и тражењу снаге да превазиђу све невоље које су их затекле.

Она је додала да су посјетиоци синоћ могли да чују циклус појесама из периода 90-тих година и свега онога што су Трифуновић и Комадина заједно проживјели, те да је на тај начин жељела да покаже колико је била јака веза између Душка и Војина.

Ни у Културном центру Пале, који је и ове године организовао „Дане Душка Трифуновића“ нису крили задовољство овогодишњом, 12. по реду, културно-едукативном манифестацијом.

Директор Културно-спортског центра Пале Марко Сикима рекао је новинарима да ће се и наредних година потрудити да уведу више садржаја који ће тематски бити повезани са животом и стваралштвом великог Душка Трифуновића.

„Ове године, најпозитивније реакције смо добили од свих учесника, а сама чињеница да ова манифестација траје дуже од деценије, довољно говори о њиховој посвећености и жељи да се Трифуновић сачува од заборава“, рекао је Сикима.

Покровитељ 12. манифестације „Дани Душка Трифуновића“ били су град Источно Сарајево, општина Пале, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Министарство цивилних послова БиХ.

Душко Трифуновић је био српски књижевник, пјесник и телевизијски аутор. Рођен је на данашњи дан, 13. септембра 1933. године у Сијековцу код Брода, а преминуо 28. јануара 2006. године у Новом Саду.

Прву пјесму је написао по повратку из војске, са 26 годинa. У Сарајево је дошао са 24 године и занатом бравара, али је већ сљедеће године издао прву књигу. Био је плодан стваралац који је створио двадесет књига поезије, четири романа и неколико драма. Сматра се заслужним за креирање нечега што је касније названо „сарајевска рокенрол школа“.

На телевизији је запамћен као аутор емисија на ТВ Сарајево „Шта дјеца знају о завичају“. По избијању рата 1992. године прешао је да живи у Нови Сад гдје је наставио да ради за ТВ Нови Сад.


Фронтал/Миљан Рашевић

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog