Banja Luka

Služenjem liturgije počelo osveštenje srpsko-ruskog hrama u Banjaluci

Služenjem arhijerejske liturgije u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, počelo je osveštenje temelja srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra.

Liturgiju služe NJegovo preosveštenstvo vladika banjalučki Jefrem, vikar moskovskog patrijarha arhiepiskop jegorevski Matej, vladika sremski Vasilije i umirovljeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije.

Da su danas u Hramu sabrana dva naroda, srpski i ruski, da slave Gospoda i zahvale mu što im je dao slogu, bratsku ljubav i zajedništvo, poručeno je iz Eparhije banjalučke.

"Novoizgrađeni temelj srpsko-ruskog hrama plod je svega što vezuje Ruse i Srbe i njihove crkve kroz istoriju. To dokazuje da, iako smo prostorom razdvojeni, u duhu i vjeri smo zajedno", poručilo je sveštenstvo. 

Liturgiji prisustvuju brojni vjernici i predstavnici crkvenog i javnog života. 

Za podne je planirana svečana litija koja će proći ulicama do temelja hrama i duhovno-kulturnog centra u banjalučkom naselju Aleja centar. 

Ivancov: Svjedočanstvo bliskosti Srba i Rusa

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov rekao je da je izgradnja rusko-srpskog pravoslavnog hrama i kulturnog centra u Banjaluci važno svjedočanstvo duhovne i kulturne bliskosti ruskog i srpskog naroda.

Povodom današnjeg osveštanja temelja ovog centra, Ivancov je rekao da se bliskost dva naroda potvrđuje i činjenicom da je za osnovu ovog izuzetno lijepog vjerskog i kulturnog kompleksa uzeta petokupolna crkva sa zvonikom u vidu šatora posvećena čudima svetog arhangela Mihaila iz 14. vijeka, koja je činila arhitekturni ansambl moskovskog Kremlja. 

 

Izvor: srna
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog