Vijesti

U BiH ove godine registrovano preko 13.000 ilegalnih migranata

Vlada Republike Srpske usvojila je danas, u Banjaluci, na 195. redovnoj sjednici, Informaciju o radu Koordinacionog tijela za praćenje kretanja ilegalnih migranata preko teritorije Republike Srpske.

Do sada su održane tri sjednice Koordinacionog tijela Vlade Republike Srpske i nakon razmatranja aktuelne situacije u vezi sa ilegalnim migracijama doneseno je niz zaključaka. 

Zaključci čije izvršenje zahtijeva kontinuitet da se realizuju, a svi ostali zaključci su realizovani. Intenzivirana je saradnja policijskih uprava i lokalnih zajednica, te saradnja sa građanima po pitanju otkrivanja, odnosno pronalaska migranata i njihovog brzog prolaska preko teritorije Republike Srpske.

Policija Republike Srpske i dalje pruža pomoć i podršku Graničnoj policiji BiH u otkrivanju i sprečavanju ilegalnog ulaska migranata preko granice BiH i u tu svrhu je angažovala 78 policijskih službenika i ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

U slučaju potrebe, policija Republike Srpske može izdvojiti veći broj policijskih službenika koji bi pomogli Graničnoj policiji BiH u sprečavanju i otkrivanju ilegalnih migracija.

U toku 2018. godine policija Republike Srpske pronašla je 3.063 migranta, koji su ilegalno ušli u BiH. Najviše ilegalnih migranata je pronađeno na području PU Bijeljina, zatim PU Zvornik 452, PU Trebinje 268, PU Istočno Sarajevo 232, PU Foča 228, PU Banja Luka 221, PU Prijedor 166, PU Gradiška 143, PU Doboj 83 i PU Mrkonjić Grad 5.

U periodu 01.01-31.08.2018. policija Republike Srpske je Tužilaštvu BiH podnijela 23 izvještaja protiv 28 lica, zbog osnova sumnje da su počinili 25 krivičnih djela „Krijumčarenje ljudi“. Od navedenog broj krivičnih djela jedno krivično djelo je „Organizovani kriminal“ u vezi sa krijumčarenjem ljudima.

U više od 90 odsto slučajeva pronađeni migranti nemaju lična identifikaciona dokumenta. Na području BiH je ove godine registrovano preko 13.000 ilegalnih migranata. Najaveći broj migranata je iz Pakistana, Sirije, Irana, Avganistana i Iraka. 

Namjeru za azil izrazilo je preko 90 odsto migranata, a stvarni zahtjev za azil podnijelo je manje od 10 odsto migranata. Putem readmisije je u druge zemlje vraćeno oko pet odsto ilegalnih migranata. 

Osim uznemirenja građana u mjestima u kojima se pojavljuju migranti, za sada na području Republike Srpske nije zabilježeno vršenje krivičnih djela ili narušavanje javnog reda i mira od strane migranata, prvenstveno zato što policija Republike Srpske preduzima odgovarajuće preventivne aktivnosti, odnosno ne dozvoljava kretanje ilegalnih migranata bez nadzora.

 

Frontal

 

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog