Region

Marineli: Srbija može i sa NATO i sa Rusijom

Ako Srbija ne želi, ili želi, da postane članica NATO, to je njena odluka koja će biti prihvaćena, a za Alijansu neće predstavljati problem ni ako hoće partnerstvo sa drugim državama, Rusijom ili Bjelorusijom, izjavio je danas šef Kancelarije NATO u Beogradu general Ćezare Marineli.

On je na otvaranju konferencije nevladine organizacije Atlantski savjet o saradnji Vojske Srbije sa oružanim snagama država članica NATO rekao da Alijansa nudi Srbiji obuku njenih vojnika u 29 zemalja, jer je ona dio stabilnosti na Balkanu.

"Srbija i NATO imaju zajedničke izazove i zato želimo zajednička rješenja", poručio je Marineli, uz konstataciju da je saradnja Srbije i NATO čvrsta.

On je rekao da NATO želi dobru saradnju sa Srbijom zato što je to vrlo važno za uspostavljanje regionalne stabilnosti, za dijalog i razmjenu informacija i mišljenja.

Načelnik Uprave Ministarstva odbrane za međunarodnu vojnu saradnju pukovnik Milan Ranković rekao je da Srbija dosljedno slijedi odluku parlamenta o vojnoj neutralnosti, ali da isto tako poštuje i rezoluciju 1244 Savjeta bezbjednosti UN, po kojoj je Kosovo njen sastavni i neotuđivi dio.

Odnosi sa Prištinom imaju uticaja na planiranje ukupne bilateralne i unilateralne saradnje, ukazao je Ranković, koji je podsjetio da Srbija dosljedno poštuje i Dejtonski mirovni sporazum.

Ranković je ocijenio da je vojna neutralnost Srbije "prava mjera" odnosa i saradnje sa svim zainteresovanim stranama" i da se zato sarađuje i sa partnerima na istoku i zapadu.

Srbija će nastaviti da vodi takvu izbalansiranu politiku odbrane, reko je on, poručujući da je, isto tako, Srbija odlučna da zaštiti svim raspoloživim sredstvima svoj suverenitet, teritorijalni integritet i bezbjednost.

 

Izvor: rtv.rs
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog