Vijesti

Milorad Dodik vs Mladen Ivanić - ko je veći patriota, ko je pošten a ko prevrtljiv?

Portal Frontal je, sa namjerom da što objektivnije izvještava o izborima, naručio istraživanje o analizi percepcije osobina nekih od najpoznatijih političara i kandidata na predstojećim izborima, a čije je istraživanje realizovala agencija Prime Communications.

Danas vam predstavljamo istraživanje kako su građani Republike Srpske ocijenili predsjednika Srpske Milorada Dodika i još uvijek aktuelnog srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića.

U ovom istraživanju je učestvovalo 1000 ispitanika, a primijenjena je tehnika usmenog intervjua, na osnovu unaprijed pripremljenog upitnika. 

Populacija reprezentovana istraživanjem je definisana kao opšta populacija Republike Srpske, starija od 18 godina, a moguća greška je  + - tri odsto.

Da je Milorad Dodik patriota mišljenja je 31,3 odsto ispitanih građana Republike Srpske, dok 20,1 odsto to isto kaže za Mladena Ivanića. 

Milorad Dodik je vlastoljubiv smatra 27,2 odsto građana ovog entiteta, dok 23,4 odsto to isto misli za Mladena Ivanića. 

Mladen Ivanić (16,7 odsto) je pošteniji od Milorada Dodika (12,2 odsto). Za 22,9 odsto ispitanih građana Ivanić je prevrtljiv, dok to isto za Dodika tvrdi 16,8 odsto. Prema mišljenju stanovnika Republike Srpske odlučnost je izraženija kod Dodika (29,5 odsto), nego kod Ivanića (16,1 odsto). Svaki treći stanovnik Republike Srpske smatra da je Dodik moćan, dok za Ivanića to misli 6,7 odsto građana. 

Dodik je nadmen – smatra 17,4 odsto građana Republike Srpske, dok Ivanića tako opaža 6,9 odsto građana. Da je Mladen Ivanić bezidejan smatra 16,4 odsto stanovnika Republike Srpske, dok to isto za Dodika misli 6,6 odsto stanovnika ovog entiteta. 

Istraživanje, koje je realizovao dr Srđan Puhalo, sprovedeno je u prvoj polovini septembra 2018. godine.

"U ovom  istraživanju smo željeli da vidimo kako se Ivanić i Dodik percipiraju od strane građana Republike Srpske na pojedinim osobinama, mjesec dana pred izbore. Ideja je jednostavna, da neke poruke dobijaju na snazi ili gube, u zavisnoti od političara koji ih šalje", kazao je Puhalo.




 

 Frontal

 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog