Republika Srpska

Avgustovska neto plata u Republici Srpskoj 852 KM

Prosječna neto plata isplaćena u avgustu u Republici Srpskoj iznosila je 852 KM i realno je veća za 0,4 odsto u odnosu na julsku, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Republičkog zavoda za statistiku Jasmin Komić.

On je novinarima u Banjaluci rekao da je najveća avgustovska neto plata od 1.444 KM bila u sektoru finansijske i djelatnosti osiguranja, a najmanja u iznosu od 548 KM u sektoru hotelijerstva, pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, te ugostiteljstva.

Najviši procentualni rast neto plate od 6,9 odsto u avgustu u odnosu na juli bio je u sektoru finansijskih i djelatnosti osiguranja, a najveće smanjenje od 1,8 odsto u oblasti stručnih, naučnih i tehničkih djelatnosti.

Indeks cijena u Republici Srpskoj u avgustu u odnosu na juli ostao je nepromijenjen, dok je u odnosu na avgust prošle godine veći za 1,6 odsto.

Najveći rast cijena od 1,1 odsto u avgustu bio je u odjeljku stanovanje, usljed povećanja cijena u grupi čvrstih goriva.

Najveći pad cijena od 0,5 odsto zabilježen je kod hrane i bezalkoholnih pića zbog sezonskih smanjenja cijena voća, povrća i šećera.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Какав је ваш животни стандард данас у односу на годину дана раније?

Rezultati ankete
Blog