Zanimljivosti

"Petar Pan" pomaže dječijoj bolnici u Engleskoj

Petar Pan koji danas predstavlja simbol djetinjstva i jedan je od najpopularnijih dječijih romana, pojavio se u obliku romana 1911.godine pod nazivom Petar i Vendi.

Tvorac izmišljenog lika Petra Pana je škotski pisac Džejms Metju Bari, koji je po mnogima inspirisan ličnom tragedijom donio nam priču o nestašnom dječaku koji može da leti, koji nikada nije odrastao i koji svoje beskonačno djetinjstvo provodi na ostrvu Nedođija kao vođa družine izgubljenih dječaka.

Džejms Metju Bari je rođen 1860. godine kao deveto dijete u velikoj škotskoj radničkoj porodici. U svojoj sedmoj godini nesretnim slučajem gubi brata, majčinog ljubimca, što je imalo veliki uticaj kako na njega tako i na roditelje. Djetinjstvo obilježeno gubitkom brata ostavilo je duboki trag na njegovu ličnost koju je pretoči u lik Petra Pana, dječaka koji je odbio odrasti.


(DŽ. M. Bari)

Jedna od zanimljivih činjenica je da je Bari svoja prava na lik Petra Pana poklonio dječijoj bolnici Great Ormond Street Hospital u Londonu. To je jedna od vodećih dječijih bolnica u Engleskoj, a ovim poklonom stekla je i dan danas stiče znatna finansijska sredstva

Britanski kralj Džordž V. (djed kraljice Elizabete II.) proglasio ga je 1913. nasljednim vitezom, i 1922. godine dobija i Orden zasluge.

Preminuo je u Londonu 1937. godine, u 77 godini života.

 

Frontal
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog