Društvo

Откривање споменика на Бањ брду 1961. (ВИДЕО)

Споменик палим Крајишницима у Народно ослободилачкој борби (1941-1945) који се налази на врху Бањ брда, тачније на 431 метар надморске висине, дјело је једног од највећих југословенских кипара и мајстора меморијалне пластике Антуна Аугустинчића.

Споменик је висок 13 mетара и дугачак 24 mетра а на њему је уцртан рељеф који у низу слика приказује борбу и страдање крајишника у Другом свјетском рату. Сам споменик симболично подсјећа на метак испаљен у правцу Крајине.


Антун Аугустинчић

Откривен на Дан устанка народа БиХ - 27. јула 1961. године, уз присуство највиших државних руководилаца. Споменик се дјеломично разликује од макете коју је израдио Антун Аугустинчић, а својим димензијама и монументалношћу требало је да покаже величину жртве поднесене за слободу. Споменик је изграђен од брачког мермера, што је узроковало његово осипање, јер се показало да тај камен није погодан за овдашњу климу. Тако је од самога почетка имао проблем са одржавањем, а осамдесетих је урађена детаљна реконструкција која је само дијелом спријечила пропадање.


Свечано отварање споменика 27.07.1961.

Бањ брдо је удаљено 5 километара од центра града. Излетиште је богато шумом, стазама за шетњу, планинарење, изворима воде за пиће као и уређеним мјестима за одмор и разоноду.

 

Стари назив излетишта

Стари назив овог бањалучког излетишта био је Шехитлуци. На старим аустријским картама не стоји име ни Шехитлуци ни Бањ брдо него само ознака коте. А назив Шехитлуци удомаћио се од 1933. године, када је на брду подигнута омања пирамида у част неколико погинулих муслимана (шехита) у борбама са Аустроугарима крајем 19. вијека.

Снимак је настао 8мм филмском камером „Zeiss Ikon Movikon 8"  а направио га је бањалучки професор, сликар, фото- и кино-аматер Александар Бојко (1896-1968)

 

Извор: Википедиа/Јутјуб/Фронтал
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog