Vijesti

Predstavljani rezultati monitoringa procesa nabavki zdravstvene opreme, materijala i lijekova u BiH

Fondacija za razvoj i demokratiju (FRD), lider Monitoring tima Antikorupcijske mreže ACCOUNT, predstavio je danas rezultate monitoringa procesa nabavki lijekova, zdravstvene opreme i materijala u 51 zdravstvenoj ustanovi/instituciji na entiteskom i kantonalnom nivou.

Predstavljeni su rezultati monitoringa procesa nabavki zdravstvene opreme, materijala i lijekova 51 zdravstvene ustanove/institucije: 12 ministarstava, 37 zavoda  i dva fonda iz oblasti zdravstva na entitetskim i kantonalnim nivoima.

Rezultati između ostalog pokazuju:

22 institucije/ustanove nemaju dostupne podatke o nabavkama

tokom  2016. i 2017. godine sklopljeno je 11.967 ugovora, od kojih se 3.176 odnosi na nabavku lijekova, medicinskih materijala i opreme 

217.244.259,53 KM iznosi ukupna vrijednost dodijeljenih ugovora

najveći broj ugovora dobila je Phoenix Pharma d.o.o. -  ukupno 503 ugovora 

“Javne nabavke lijekova, zdravstvene opreme i materijala nisu transparentne, budući da pojedinih zdravstvenih institucija uopšte nema u bazi ugovornih organa, pojedine ne objavljuju sve ugovore koje su dodijelili, a pojedine ne objavljuju ugovore uopšte. Indikativan je i podatak da se samo oko 25% potpisanih ugovora odnosilo na nabavku lijekova, materijala i opreme, odnosno na nabavke od kojih građani imaju neposrednu korist. U Republici Srpskoj smo zabilježili porast od preko 900% u ukupnoj vrijednosti potpisanih okvirnih sporazuma, a od ukupnog broja direktnih sporazuma u BiH, čija je ukupna vrijednost 856.301 KM, najveći broj je dodijeljen u Federaciji BiH – 442.077 KM” - kazala je Stela Vasić iz FRD.

Cijeli izvještaj pročitajte OVDJE

 

Frontal

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog