Nauka

Džejms Alison i Tasuku Honđo dobili Nobelovu nagradu za medicinu

Naučnici i profesori Džejms Alison, iz SAD, i Tasuki Honđo, iz Japana, radeći odvojeno, devedesetih godina pokazali su da određeni proteini sprečavaju T ćelije imunog sistema da napadnu ćelije raka i da bi organizam i imuni sistem bili u mogućnosti da se suprotstave raku kada bi te proteine potisnuli, piše Njujork tajms.

Nobelova nagrada za medicinu dodjeljena je Džejmsu Alisonu iz SAD i Tasuki Honđu iz Japana, za rad na razvoju imunog sistema sposobnog da se suprotstavi kanceru.

Alison i Honđo su, radeći odvojeno, devedesetih godina pokazali da određeni proteini sprečavaju T ćelije imunog sistema da napadnu ćelije raka i da bi organizam i imuni sistem bili u mogućnosti da se suprotstave raku kada bi te proteine potisnuli, piše Njujork tajms.

Do tog otkrića, rak je liječen na tri načina - operacijom, zračenjem i hemioterapijama. Njihov rad doveo je do razvoja četvrtog metoda liječenja, pomoću imunološkog sistema, što je Nobelov komitet nazvao "potpuno novim principom liječenja raka".

Doktor Honđo je sedamdesetšestogodišnji profesor univerziteta u Kjotou. Prethodno je radio na Univeritetu u Osaki i Univerzitetu u Tokiju, kao i Nacionalnim institutima za javno zdravlje u Vašingtonu.

Doktor Alison je predsjednik departmana za imunologiju Univerziteta u Teksasu. On je zaradio priznanje Nobelovog komiteta dok je radio na univerzitetu Barkli u Kaliforniji.

Nobelova nagrada za otkrića u oblasti fizike biće dodjeljena u utorak, dok će poslije 70 godina prvi put biti preskočeno dodjeljivanje Nobelove nagrade iz književnosti zbog seksualnog skandala koji je potresao Nobelov komitet.

 

Izvor: Nedeljnik
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog