Republika Srpska

Otvoren auto-put "9. januar" (FOTO)

Danas je svečano otvorena dionica auto-puta "9. januar" od mjesta Drugovići do Prnjavora, čime je završen auto-put od Banjaluke do Doboja u ukupnoj dužini od 72 kilometra.

Za izgradnju ovog auto-puta izdvojeno je 402 miliona evra. Samo na ovoj dionici nalaze se 52 značajna objekta - dva mosta preko Bosne i Vrbasa, viadukt u Lišnji, dva nadvožnjaka u Laktašima, preko magistralnog i lokalnog puta, podvožnjaci, tuneli.

Na izgradnji auto-puta bila je angažovana domaća operativa, što predstavlja važan kriterijum za strana, ali i domaća ulaganja. Puštanjem ove dionice u saobraćaj, Srpska će dobiti ukupno 106 kilometara modernog auto-puta građenog po svjetskim normama i standardima.

Otvaranju dionice auto-puta Drugovići-Prnjavor prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da je danas dobar i sretan za čitavu Republiku Srpsku ali za njega posebno jer je kako kaže "od početka bio uključen u ideju i realizaciju te ideje na ovom prostoru".


"Uspio sam tu ideju kroz sve ove godine zajedno sa vama da realizujem, i danas otvaramo ovaj auto-put za generacije koje žive danas i one koje će doći. Naša generacija bi bila sretnija da je imala priliku da naši preci to učine a da mi nastavimo dalje, ali istorijske okolnosti to nisu dale. Ja moram da kažem da bez obzira što je nama 9. januar svima poznat, al da ne bi one sramne odluke o tome da se ukida dan republike vjerovatno ovaj put se ne bi zvao 9. januar nego nekako drugačije. A baš zato što smo to spriječili evo im kroz srce Republike Srpske 9. januar", kazao je Dodik.

Dodik je rekao i da je Republika Srpska ovim pokazala sposobnost ne samo da se okupi oko jedne ideje nego i da je sprovede.

"Kada smo došli na ovu trasu bilo je mnogo skeptika, koj su govorili šta će nam auto-put, bolje da otvaramo radna mjesta. A opet, mi smo učili u školama i rekli nam da bez auto-puta nema ni radnih mjesta, i da malim putevima odlaze a velikim putevima dolaze ljudi. I to nas je upravo motivisalo", istakao je predsjednik Dodik.

Republika Srpska i srpski narod moraju da grade svoj jak nacionalni i državni identitet, rekao je Dodik i dodao da "je on sigurno vezan za izgradnju ovog auto-puta, bolnica i svega što mi gradimo.

"Oni koji nepoštuju ovo ja im predlažem da idu starom cestom, a oni koji ovo poštuju imate još par mjeseci da idete džabe a onda ćete plaćati cestarinu. A ja želim generacijama koje dolaze da ovo predam na korištenje za njihove bolje živote, za bolje živote svih nas", rekao je Dodik.

Premijerka Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo i ponos završetkom velikog i važnog projekta za Republiku Srpsku.


"Ovakvim projektima pokazujemo našu sposobnost da gradimo i radimo, da imamo viziju i da znamo da bez modernih saobraćajnica nema napretka Republike, nema ekonomije, turizma, brze komunikacije i integracije između različitih dijelova Republike Srpske", kazala je Cvijanovićeva.

Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije i izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića je izrazio veliko zadovoljstvo što je danas prisutan na ovom događaju.


"Meni je uvijek nezgodno da dolazim u Republiku Srpsku zato što sam ministar spoljnih poslova, inostranih poslova, a ovo nisu inostrani poslovi. A ovo nisu inostrani poslovi, ovo su naši unutrašnji poslovi, unutar srpskog naroda", rekao je Dačić.

On je istakao da on ne umije da priča o auto-putevima jer kako kaže "ja ipak nisam za to rođen, ja sam političar".

"Ovdje je veoma važno da svi putevi vode... u Beograd. I neću biti zadovoljan sve dok ne napravite jedan takav put do Beograda", našalio se Dačić.

 

 

Frontal
Foto: rtrs

 

 

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog