Intervju

Dragan Varagić: Ima toliko malo kvalitetnih blogera - da kvalitet odmah skreće pažnju!

Jedan od vodećih regionalnih stručnjaka u svijetu internet savjetovanja, online strateg i konsultant Dragan Varagić, u razgovoru za Frontal govori o blogosferi u BiH i regionu, kreiranju kvalitetnih sadržaja ali i o Frontal Blog Challengeu, specijalizovanoj obuci za blogere u BiH na kojoj je prošle godine bio glavni predavač.

Ove godine će se takođe održati i Frontal Blog Challenge vol.2, a o tome kako se stvara sadržaj za društvene mreže i medije te kako na najbolji način povećati vidljivost svojih projekata, mnogi će imati priliku da nauče upravo od Dragana Varagića.

FRONTAL: Prošle godine ste učestvovali na Frontal Blog Challengeu (FBC) kao glavni predavač i mentor projekta. Šta se promijenilo za ovih skoro godinu dana na polju blogosfere u Bosni i Hercegovini, koliko smo napredovali u poređenju sa regionom?

VARAGIĆ: Bez obzira što već nekoliko godina klasični blogovi nisu više u fokusu angažmana pojedinaca na društvenim medijima (više se priča i piše o Jutjuberima i Instagramerima), vidljivost dobrih blogova i dalje raste zbog vidljivosti na pretraživačima. U tom kontekstu, fokus prošlogodišnjeg FBC je upravo bio na radionicama za kreiranje realno kvalitetnih sadržaja na blogovima, koji mogu privući pažnju javnosti. Mislim da smo uspeli u tome, i da u BiH sada ima nekoliko kvalitetnijih blogera više.

Što se tiče regiona, situacija na internetu je toliko različita od države do države, zbog potpuno različitog fokusa aktuelnih tema i interesovanja kompanija za reklamiranje na blogovima, da je poslednjih godina sve teže porediti razvoj korišćenja bloga. Npr. Jedino u Srbiji postoje visoko komercijalizovani kvalitetni blogovi, dok u BiH postoje veoma etablirani blogeri koji učestvuju u javnom životu. Mislim da će se ovakva situacija dalje razvijati u pravcu povećanja broja relevantnih blogera u BiH.

FRONTAL: Ove godine ćete takođe biti glavni predavač na Frontal Blog Challengeu vol.2. Šta to očekuje polaznike drugog FBC-a i šta će to imati priliku da nauče?

VARAGIĆ: Ja čvrsto stojim sa stavom da je za kvalitetan blog jedino važan kvalitetan sadržaj, što će i ove godine biti fokus - radionice koje imaju za cilj da objasne i pokažu načine kreiranja realno kvalitetnih sadržaja. Razlog zašto smo prošle godine uspeli u tome pokušaćemo da ponovimo i ove godine. Tajna je u obuci iz procene realnog kvaliteta, relevantnosti i referentnosti postojećih sadržaja na vebu. Ispostavilo se da je poslednjih godina teško proceniti realan kvalitet sadržaja.

FRONTAL: Kako biti danas primjećen  u blogosferi i održati kvalitet?

VARAGIĆ: Biti primećen onlajn je oduvek zavisilo od dve glavne karakteristike blogera: 1. biti autentičan, i 2. tu autentičnost graditi na relevantan način kvalitetnim sadržajima u kontekstu tematike bloga. 

Problem je u tome što je to veoma lako reći, a praksa pokazuje da se to veoma retko dešava u praksi - spoj autentičnosti i kvalitetnog sadržaja. Pozitivno je što u ovim krajevima ima toliko malo kvalitetnih blogera - da kvalitet odmah skreće pažnju. 

FRONTAL: Pisali ste o razlikama imeđu novinara i blogera. Novinar može biti bloger ali, da li zaista bloger može biti novinar, ako uzmemo u obzir da se ljudi za novinara ipak školuju?

VARAGIĆ: Novinarstvo je zanat za koji je potreban određeni spoj dobrih karakteristika da bi imali kvalitetnog novinara. Kvalitetan novinar može veoma lako postati kvalitetan bloger - ako se usmeri na određene teme i način razmišljanja karakterističan za blogere. Sa druge strane pokazuje da talentovani blogeri koji nisu novinari, ako imaju dobru motivaciju, mogu postati veoma dobri u novinarskom poslu. Uslov za to je da bloger ozbiljno proučava načine sticanja znanja iz oblasti klasičnog novinarstva. 

FRONTAL: Mogu li blogeri dati kompetentnu kritiku o nečemu ili nekome? 

VARAGIĆ: Mnogo je primera iz prakse u poslednjih 10+ godina blogova u regionu koji potvrđuju da najrelevantniji blogeri mogu da daju veoma kompetentne kritike u oblastima za koje su se specijalizovali. Najbolji blogeri nisu „eksperti opšte prakse“, i ne „pametuju“ na sve moguće teme.

FRONTAL: Ko je po Vama trenutno najbolji bloger na našim prostorima?

VARAGIĆ: Izdvojio bih blogerku (bivšu novinarku) Branislavu Antović iz Srbije (https://branasdivineworld.com/), koja za potrebe svog bloga ima angažovane četiri osobe, i na veoma kvalitetan način spaja oblasti mode, kulture i arhitekture. Njen angažman i blog su primer kako je dobro pronaći svoju specifičnu oblast bloga, i briljirati u njoj.

 

Autor: Danka Savić

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog