Vijesti

Додик: Болница „Србија“ велики успјех народа Републике Српске

Након дуго година грађани Сарајевско-романијске регије, првенствено становници града Источно Сарајево, добили су савремени болнички комплекс под називом ЈЗУ болница „Србија“, коју су данас свечано отворили предсједник Републике Српске Милорад Додик, министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић и потпредсједник Владе Србије Небојша Стефановић.

Високи званичници Републике Српске и Србије, уз присуство градских, општинских власти и представника заједничких институција у БиХ, данас су представили нову и савремену болницу, која се претходно изграђеним и опремљеним поликлиничким дијелом чини комплекс од 15.000 квадратних метара.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је новинарима да је поносан што припада генерацији политичара који су остварили значајне резултате у Српској, као што је и сама изградња нове зграде болнице у Источном Сарајеву.

„Желим да изразим задовољство чињеници да смо данас овдје, да свједочимо овом великом успјеху народа Републике Српске. Поносан сам што сам припадао и учествовао са једном генерацијом руководилаца Републике Српске који су доносили одлуке и имплементирали, и изградили овај објекат на понос и захвалност народу овог краја“, рекао је предсједник Српске.

Он се захвалио народу и институцијама које су прихватиле да нови назив болнице у Источном Сарајеву понесе име Србија.

„То је у знак захвалности овог народа Источног Сарајева који је, када је било најтеже, имао најважнију помоћ укупног система државе Србије и зато је то идеја која је мени „дошапнута“ и претворена у реалност“, каже Додик.

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић новинарима је рекла да дијели задовољство свих јер је пројекат изградње нове болнице коначно реализован.

„То је нова, модерна болница која ће пружити далеко боље услове свим здравственим радницима који су овдје запослени и нашим пацијентима далеко боље услове за боравак и за лијечење“, каже Цвијановићева.

Она додаје да је ово за Републику Српску, која, према њеним ријечима, има 1,2 милиона становника, изузетно велики подухват.

Потпредсједник Владе Републике Србије Небојша Стефановић рекао је да му је драго што предсједник и премијер Српске показују да брину о свом народу.

„Када бринете о људима морате да радите и бринете о њиховом здрављу, и да бринете о њиховој будућности на различите начине. Зато је задовољство бити у оваквом савременом и функционалном објекту, који ће користити народу Републике Српске“, рекао је Стефановић.

Он је додао да предсједник Србије и Влада да, осим донације санитетских возила,  размишљају како да у наредном периоду заједнички раде на пројектима који ће помоћи развоју инфраструктуре, изградњи објеката културе и јачању свих врста сарадње између Србије и Српске.

„Наш циљ је продубљивање веза између Републике Српске и Србије, не желећи никакву претњу према било коме другом, али показујући искрену љубав према сваком другом“, рекао је Стефановић новинарима.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић истакао је да је болница „Србија“ пројектована и изграђена од стране компанија из Републике Српске, те да је ресорно министарство вршило константан надзор током изградње.

„Градња је финансирана из буџета Републике Српске и показало се да можемо да радимо и да градимо Републику Српску“, додаје министар Богданић.

Он се посебно захвалио министру здравља Србије Златибору Лончару на досадашњој сарадњи, који је заједно са Стефановићем и министром рада, запошљавања, борачких и социјалних питања Зораном Ђорђевићем присуствовао отварању болнице „Србија“.

Објекат нове зграде болнице „Србија“, упркос данашњем свечаном отварању, неће бити усељив и у потпуној функцији до 2019. године, до кад је званичан рок завршетка радова на згради.

ЈЗУ болница „Србија“ чиниће комплекс од три међусобно повезана дијела, која чине: функционални (главни) дио објекта са приземљем и три спрата, стационар (приземље и два спрата) и пасарела (приземље).

Нова болница ће располагати са свим медицинским специјалистичким службама, као што су: одјељење неурологије, онкологије, офтамологије, одјељење за болести уха, грла и носа, пуломологије, урологије, интерно одјељење, одјељење нефрологије, педијатрије, хирургије, гинекологије, порођајно и одјељење неонтологије.

Такође, ту су интезивна и полуинтезивна њега, као и централна лабораторија. Операционе сале су опремљене најсавременијим операционим столовима са свим додацима и неопходном хируршком и анестезиолошком опремом. 

Према ранијим истраживањима, болница „Србија“ биће на располагању за око 120.000 становника који живе на подручју цијеле Сарајевско-романијске регије. 

Градња болнице је започела 2017. године, када је склопљен уговор између извођача радова „Марковић инвест-РМ“ д.о.о. Лакташи и „Мedical“ д.о.о. Мостар, са укупном цијеном од 54.502.101,28 КМ са урачунатим ПДВ-ом.  

 

Фронтал/Миљан Рашевић
 
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog