Vijesti

Prvi poslijeratni izbori u BiH održani prije 22 godine (FOTO)

Prvi poslijeratni izbori u Bosni i Hercegovini održani su prije 22 godine, 2. septembra 1996.

Prema svom dejtonskom zadatku, Organizacija za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) odredila je 1996. godine propise glasanja na izborima. OSCE je prihvatila registraciju 49 političkih partija i 33 nezavisna kandidata koji su željeli učestvovati na izborima.

Iz OSCE-a su 1996. godine saopštili da je 51 politička partija predala prijavu za učešće na izborima, te da su dvije odbijene dok je jedna prihvaćena na opštinskom nivou, iako se željela kandidovati na viši nivo.

Samo jedan nezavisni politički kandidat sakupio je dovoljno potpisa kako bi se kandidovao za Predstavnički dom Bosne i Hercegovine. Vladimir Srebrov zadovoljio je kriterij prema kojim se za najviši nivo mogu kandidovati nezavisni kandidati koji skupe najmanje 5.000 potpisa podrške.

Za političke partije koje žele konkurisati za isti nivo neophodno je 10.000 potpisa, dok im je za kantonalni potrebno 1.500, a za opštinski 200 potpisa građana.

Političke stranke i nezavisni kandidati su se mogli kandidovati na nivou Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Skupštine BiH, Predsjedništva RS, Narodne skupštine RS, Skupštine Federacije, Kantona i Opštine.

 

Izvor: N1
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog