Zanimljivosti

Nova patuljasta planeta pronađena u Sunčevom sistemu

Astronomi su slučano pronašli novu mini planetu u Sunčevom sistemu. Sada se nadaju kako će im on biti od pomoći u potrazi za misterioznom planetom X.

Na vanjskim granicama Sunčevog sistema astronomi su pronašli novu, do sada nepoznatu, patuljastu planetu. Pronalazači su joj dali ime „Goblin“ što je engleska riječ za najopakije mitsko biće. Ali službeni naziv nove patuljaste planete glasi 2015 TG387.

Goblin je zavisno o poziciji na putanji kretanja najmanje 65 puta udaljeniji od Sunca nego što je to Zemlja, te tako ima svoju putanju daleko iza Plutona, što izvještavaju astronomi sa Karnegi instituta.

Tako su tu stjenovitu gromadu otkrili u Noći vještica 2015. ali je tek sada pronalazak i službeno potvrđen. Da bi jednom okružio oko Sunca Goblinu je potrebno oko 40.000 godina. Sa promjerom od oko 400km on još uvijek spada u kategoriju patuljastih planeta.

Ono što je posebno zanimljivo kod Goblina je da on seže u dubine kosmosa. Astronomi su ga morali tri godine posmatrati samo kako bi utvrdili njegovu putanju kretanja. Prema proračunima patuljasta planeta se Suncu ne približava više od 65 astronomskih jedinica. Jedna astronomska jedinica odgovara razdaljini između Zemlje i Sunca. Njegova putanja kretanja seže čak 2300  astronomskih jedinica daleko u kosmos, van Sunčevog sistema, upravo zbog svog izrazito eliptičnog oblika. 

Poređenja radi:  patuljasta planeta Pluton se kreće oko Sunca na svojoj putanju na udaljenosti od 30 do 50 astronomskih jedinica.

Astronomi Skot Šepard (Scot Sheppard) i Čed Trujilo (Chad Trujillo) sa Univerziteta Sjeverna Arizona su zajedno sa kolegom Dejvid Tolenom (David Tholen) sa Univerziteta sa Havaja pomoću havajskog teleskopa Subaru slučajno otkrili ovu novu patuljastu planetu. Trenutno pretražuju granice našeg Sunčevog sistema u potrazi za do sada nepoznatom Planetom X ili devet.

Prema proračunima naučnika masivna gasna planeta bila bi 10 puta veća od Zemlje. Do sada Planeta X nije bila viđena ali naučnici posmatrajući putanje kretanja drugih kosmičkih objekata smatraju da je njeno postojanje realno.

Pri potrazi za Planetom X su astronomi već pronašli mnoge male planete. „Smatramo kako na granicama našeg Sunčevog sistema postoji na hiljade malih planeta kao što je 2015 TG387 ali nam udaljenost pričinjava probleme“, kaže Tolen. 

Daleke patuljaste planete su za naučnike veoma zanimljivi jer na njih ne utiče gravitacija drugih poznatih planeta Sunčevog sistema. Prema tome, svaka anomalija u njihovoj putanji kretanja može ukazivati na postojanje Planeta X.

„Ti daleki objekti su poput mrvica hljeba, koje nas vode do Planete X.“, kaže Šepard. „Što ih više uspijemo pronaći, to ćemo bolje upoznati vanjski Sunčev sistem i moguće nove planete, za koje smatramo da utiču na njihovo kretanje – otkriće koje će naše znanje o evoluciji Sunčevog sistema definisati nanovo.“

 

Izvor: spiegel.de
Frontal/Toni Sarajlić
 
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog