Republika Srpska

U Derventi položen kamen temeljac za fabriku vrijednu milion evra

Načelnik opštine Derventa Milorad Simić i vlasnik kompanije "Vebo grup" Aksel Viting položili su danas kamen temeljac za izgradnju upravne zgrade preduzeća "Vebo Bosnia" u blizini industrijske zone.

Viting je rekao da će se u tom objektu nalaziti centar za razvoj inženjerstva za izradu alata za auto-industriju, sa posebnim akcentom na kvačila, te elektro-vozila. 

"U ovoj fazi biće izgrađena i prva proizvodna hala, a u roku od dvije godine pokrenućemo proizvodnju. Planiramo na početku zaposliti najmanje 50 radnika. Ova prva faza iznosiće milion evra", rekao je Viting, ističući da ova kompanija sarađuje sa "Poršeom" i drugim značajnim auto-brendovima. 

Načelnik opštine Milorad Simić rekao je da su na današnjem sastanku već pomenuli mogućnost širenja preduzeća na još jednu parcelu, te da u ovom trenutku u industrijskoj zoni postoji oko 97 dunuma zemljišta za izgradnju i investiranje. 

"To je prostor koji, po povoljnim uslovima, nudimo domaćim i stranim investitorima", rekao je Simić novinarima i istakao da je dugoročno planirano i osnivanje bescarinske zone u čemu opštinske vlasti očekuju podršku rukovodstva Republike Srpske. 

Direktor preduzeća "Vebo Bosnia" Dragan Babić rekao je da trenutno u preduzeću radi 17 radnika, od kojih je 15 inženjera, čija je početna plata od 1.200 do 1.400 KM, dok iskusniji imaju primanja slična onima u NJemačkoj. 

"Vebo Bosnia" dio je njemačke firme "Vebo amtzel" čija je glavna djelatnost proizvodnja alata za izradu dijelova za automatske mjenjače.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li su vlasti u BiH sposobne da zaustave odlazak ljudi iz BiH?

Rezultati ankete
Blog