Vijesti

Četvrt vijeka postojanja Medicinskog fakulteta u Foči

Dekanat Medicinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu ove i naredne nedjelje obilježiće 25 godina postojanja i rada kroz kulturni i obrazovni program.

Obilježavanje će početi 11. oktobra od 19:00 časova izložbom slika pod nazivom „Četvrt vijeka Medicinskog fakulteta u Foči“ u Muzeju Stare Hercegovine, a danas kasnije počeće Međunarodni kongres stomatologa.

U zgradi Gradskog pozorišta u nedjelju, 14. oktobra, biće održana svečana promocija diplomaca, dok će Svečana sjednica povodom jubileja fakulteta biti održana u ponedjeljak, 15. oktobra, na fakultetu.

Svečanosti će biti završene u četvrtak, 18. oktobra, seminarom „Patronažna služba u promociji razvoja u ranom djetinjstvu, prevenciji i ranom otkrivanju poremećaja zdravlja kod djece“.

Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu je osnovan 14. oktobra 1993. godine, odlukom Narodne skupštine Republike Srpske, odnosno 15. oktobra 1993. odlukom tadašnjeg Ministarstva obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

Fakultet baštini tradiciju Medicinskog fakulteta u Sarajevu, čiji su profesori napustili Sarajevo 1992. i u tadašnjem Srbinju nastavili rad. Započeo je sa radom na dan osnivanja 15. oktobra 1993. kada je otpočela prva školska godina 1993/94. sa šezdeset (60) upisanih studenata. 

Uporedo sa ovim aktivnostima donesen je nastavni plan i program, izvršen izbor prvih nastavnika i saradnika i imenovan je vršilac dužnosti dekana, pripremljen Statut i izvršen izbor prvog Savjeta fakulteta. 

Prvi dekan je bio Boriša Starović. Trenutno postoje četiri studijska programa: medicina, stomatologija, zdravstvena njega i defektologija. 

 

 

Frontal/Miljan Rašević

 

Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog