Vijesti

Komšić: Kosovo nezavisna država Dačić: I Republika Srpska može da bude

Izabrani član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić iako još nije ni stupio na dužnost već je uzburkao javnost svojim izjavama. Nakon što je najavio tužbu protiv Hrvatske a povodom gradnje Pelješkog mosta, nije ostao dužan ni Srbiji pa je tako izjavio da je za njega Kosovo nezavisna država.

Komšić je rekao da je i sa Miloradom Dodikom u Predsjedništvu malo vjerovatno da Bosna i Hercegovina promjeni odluku o Kosovu.

"Nemam dilemu da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje... Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsjedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ne krijem svoj stav", rekao je Komšić i dodao da želi da se odnosi Srbije i Kosova riješe na način da su to "odnosi dvije susjedne i prijateljske države".

Prema njegovim riječima, granice BiH ne treba mijenjati, dirati i razmjenjivati teritorije jer se time stvara opasan presedan.

"Granice BiH su utvrđene, one se znaju i potvrđene su i nalogom tzv. Badinterove komisije i mislim da jednostavno BiH mora insistirati na nepromenjivosti tih granica", naveo je Komšić, a upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo rekao je da “ne može da govori u ime Srbije i Kosova", istakao je Komšić.

Na Komšićeve izjave reagovao je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova Srbije, koji je uzvratio da isto tako i Republika Srpska može da bude nezavisna.

"I ja lično smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH", rekao je Dačić.

Kako je dodao, Komšić bi morao da zna da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu i da je spoljna politika te zemlje samo ono što je odluka Predsjedništva.

 

Izvor: tanjug

 

 

 

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog