Vijesti

CIK: Iz inostranstva stiglo oko 63.000 paketa sa glasačkim materijalom

Danas je održana pres-konferencija Centralne izborne komisije na kojoj su pretstvaljeni novi rezultati Opštih izbora u Bosni i Hercegovini.

Predsjednik Centralne izborne komisije BiH Branko Petrić rekao je da je iz inostranstva stiglo oko 63.000 paketa sa glasačkim materijalom od birača koji su evidentirani da glasaju putem pošte, od 77.000 birača, koliko ih je registrovano da glasaju na ovaj način.

Petrić je istakao da je od 63.000, oko 6.000 neuručene pošte, a oko 57.000 paketa su oni na kojima su birači glasali.

"Ta pošta će se primati u skladu sa podzakonskim aktima, primati zaključno sa krajem sutrašnjeg dana, odnosno što se u subotu, 13. oktobra, bude nalazilo u pretincu CIK-a, ući će u brojanje", rekao je Petrić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naveo da je danas sedam kamiona krenulo put gradova i opština u BiH kako bi preuzeli sav izborni materijal smješten u oko 30.000 vreća, a koje će biti smještene u skladište CIK-a u Istočnom Sarajevu kako bi bio spreman da se u njega izvrši uvid ukoliko bude potrebno brojanje, a sve s ciljem utvrđivanja i potvrđivanja izbornih rezultata.

Prema njegovim riječima, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu sinoć je počelo brojanje nepotvrđenih glasačkih listića, njih oko 3.700, među kojima je 1.021 koji su prijavili CIK-u da ih je neko prijavio da glasaju putem pošte.

"Nakon ovog ide brojanje glasački listića birača koji su glasali putem mobilnih timova, nakon čega počinje brojanje glasačkih listića birača koji su glasali putem pošte", pojasnio je Petrić.

On je rekao da članovi CIK-a privode kraju aktivnosti vezane za sankcionisanje aktera izbornog procesa, zbog kršenja izborne tišine i kršenja pravila kampanje.

Petrić je saopštio da je pola nevažećih glasačkih listića zapravo bilo prazno, a ne nepravilno ispunjeno a da je 96 odsto biračkih odbora posao uradio perfektno.

"Kad smo na dan izbora zaključili centralni birački spisak, nadležni organi su sa tog biračkog spiska skinuli, izbirsali, po proceduri oko 4.500 hiljade glasača, to su oni većinom umrli ili oni koji su se odrekli državljanstva. Naš glavni centar za brojanje, naša služba i naš direktor, će nakon skeniranja svih matičnih brojeva i upoređivanja spiskova napraviti presjek i utvrditi da li se neko drznuo toliko da glasa umjesto tih ljudi koji su sknuti do dana izbora, mada ne vjerujemo da je takvih slučajeva bilo", rekao je Petrić na današnjoj konferenciji. 

On je dodao i da nije zabilježen nijedan slučaj da je građanin BiH došao na glasačko mejsto a da mu nije omogućeno glasanje.

Član CIK-a Suad Arnautović je iskoristio današnju konferenciju kako bi objasnio incident koji se dogodio u Parlamentarnoj skupštini BiH, kada je predsjednik jedne političke stranke ušao na pres-konferenciju i demonstrativno izjavio da se nejgova pokojna mati nalazi na centralnom izbornom spisku i zato optužio CIK.

"Mi smo izvršili istragu tog slučaja i sve se ponovilo što govorimo sve vrijeme. Dakle, prema poglavlju 3 Izbornog zakona BiH, centralni spisak građana sa biračkim pravom i evidencija se pravi na osnovu službenih evidencija. Od 2006. godine na snazi je automatska ili pasivna registracija, gdje država treba da uvede svoje državljane sa biračkim pravom u centralni birački spisak, a ne građani. Građani ne idu i ne prijavljuju se u opštinske izborne komisije od 2006. godine i nisu u obavezi da se registruju u centralni izborni spisak, to mora da uradi država onako kako je propisano u poglavlju 3", kazao je Arnautović.

On je naglasio da je centralni birački spisak službena evidencija. Od smrti je prvi organ matični ured, on provodi tu činjenicu i donosi akt kojim upisuje tu osobu u matičnu knjigu umrlih. Taj izvod dostavlja MUP-u koji provodi svoje radnje i dužan je poništiti dokumente koje je izdao na ime te osobe, kao i adresu prebivališta", istakao je Arnautović.

 

Frontal/Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog