Republika Srpska

Пале са Јахорином и Равном планином међу најпосјећенијим туристичким локацијама у Српској

Општина Пале заједно са олимпијском планином Јахорином и Ски центром „Равна планина“ једна је од најпосјећенијих туристичких дестинација током зимског и љетног периода, те се може рећи да спада у најпосјећеније туристичке локације у Српској.

Осим своје ратне и послијератне историје као прва пријестоница Републике Српске, Пале се поносе и спортском историјом, гдје су биле општина која је на Зимске олимпијске игре 1984. у сусједно Сарајево, чија је тада градска општина била, послале 16 олимпијаца.


У знак захвалности тим спортистима, тадашње руководство општине Пале је 2010. године поставило централно обиљежје у Олимпијском парку у центру града, у виду олимпијске пахуљице, гдје је урезано 16 имена паљанских олимпијаца.

Оно што стране туристе највише привлачи да посјете општину Пале, односно Јахорину и Ски центар „Равну планину“ сигурно јесте зимски туризам, односно скијање, бордање, санкање за дјецу, али и луксузни и комфорни хотели за оне који нису љубитељи зимских спортова, већ долазе на одмор.

Многи на Јахорину данас долазе да би видјели шта се то промијенило за ове 34 године од одржавања ЗОИ '84, те желе да посјете стазе на којима су те године одржана такмичења у женском алпском скијању. 

Јахорина је данас планина на којој су унапријеђени технички услови у циљу продужетка сезоне. Одавно су већ шестосједи замијенили некадашње двосједе на стазама Огорјелица 1 и Огорјелица 2, као и стаза Прача.

Осим тога завршно са 2018. годином изграђен је систем вјештачког осњежавања, проширене су постојеће и изграђене нове стазе, изграђена су два акумулациона језера, једно у ранијем периоду на стази Прача, а друго недавно на врху Огорјелица, које има запремину 75.000 кубних метара.


Упоредо са инфраструктуром, изградњом неколико хотела, ресторана, ски рентала, спортских терена, побољашана је гастрономска и спортска понуда на планини, те данас сви ресторани у својој понуди имају одличну храну, пића врхунског квалитета, као и занимљив и забаван спортски садржај за дјецу и одрасле.

У скоро свим већим хотелима можете да добијете услуге велнес и спа центра, базена и масаже, као и да тренирате у теретани, забавите се у куглани, на билијару, стоном тенису и другим садржајима.


Олимпијски центар „Јахорина“ је у протеклих годину дана изградио одличан забавно-спортски програм организацијом фестивала попут првог зимског „Егзита“, Трке познатих љубитеља Јахорине, спортских кампова за дјецу и других садржаја, који су окупили велики број грађана Српске и страних туриста, што је планини и њеним општинама донијело профит.

Ниске цијене смјештајних капацитета у поређењу са другим зимским центрима у окружењу, поредећи Словенију, Аустрију или Швајцарску, нешто су што привлачи туристе да дођу на Јахорину управо и из тих земаља, али и сусједне нам Хрватске, Србије, Црне Горе, Македоније, те других земаља попут Бугарске, Мађарске, Њемачке или Чешке.

Неизоставна су и скијашка такмичења под окриљем ФИС организације попут трка у слалому, велеслалому, биатлону, нордијском трчању, бордању и другим, а које се годинама одржавају на овој планини, као и у Ски центру „Равна планина“, који се већ неколико година сматра једном од најпопуларнијих ски центара у БиХ.

Ски центар „Равна планина“ први је зимски центар у БиХ који је у своју понуду уврстио превоз модерном кабинском жичаром – гондолом, као и ски лифтом те на око 7 километара стаза омогућава скијање током цијеле зимске сезоне.


Првобитна идеја да се изгради зимски туристички центар у непосредној близини Пала настала је у намјери да се Пале и Јахорина споје кабинском жичаром, како би се на самој планини смањиле саобраћајне гужве и загађивање ваздуха издувним гасовима.

Центар спортских догађаја у Палама је свакако Спортско-пословни центар „Пеки“ на обали Миљацке, који је носи назив по бившем градоначелнику Српског Сарајева Предрагу Ласици Пекију. 

Дворана је изграђена по свим европским стандардима и у њој се одржавају утакмице женског и мушког одбојкашког клуба „Јахорина“, кошаркашког клуба „Обилић“, такмичења у борилачким спортовима, ревијалне и пријатељске утакмице у малом фудбалу, рукомету и другим спортовима, као и културне и пригодне манифестације од јавног значаја у Палама.

Осим погодности за зимски туризам, општина Пале располаже и изврсним условима за ловни туризам, са изванредним ловиштима повезаним магистралним, регионалним и шумским путевима, као и ловачким домовима. 

Од природних знаменитости, најзначајнија је пећина Орловача, која је уређена за туристичке посјете. У пећини Орловача су пронађени остаци пећинског медвједа (Ursus spelaeus), као и инсект из породице Coleoptera.

У сваком случају, уколико још увијек нисте посјетили Пале, Јахорину или Равну планину, неопходно је да се што прије организујете и резервишете термин за одмор на планини, а који су већ увелико почели.

Више информација о понудама из хотела на Јахорини и зимски центара можете потражити на фејсбук или веб страницама Олимпијског центра Јахорина (www.oc-jahorina.com), Ски центра „Равна планина“ (www.ski-rp.com) или у другим хотелима попут Термага, Лавине, Вучка и Бистрице.

 
 
Фронтал/Миљан Рашевић
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog