Politika

Kako će izgledati novi saziv Narodne skupštine Republike Srpske

Ovako bi trebalo da izgleda Narodna skupština Republike Srpske. Ono što je već izvjesno jeste da će u parlamentarnoj sali sjediti predstavnici osam političkih partija. Za jednu stranku više u odnosu na početak prošlog saziva.

U skupštinske klupe umjesto Koalicije Domovina sjediće poslanici Zajedno za BiH, a vatreno krštenje imaće Ujedinjena Srpska.

Koaliciju "Zajedno za BiH" u NS RS će predstavljati Edin Ramić i Senad Bratić, koji već imaju iskustva u parlamentu RS.

Partija nastala nakon izbora 2014. uspjela je da pređe izborni cenzus. Koliko će koja stranka da ima poslanika, u ovom trenutku kad nema konačnih rezultata, teško je izračunati u mandat, kažu statističari.

Darko Milunović sa Ekonomskog fakulteta u Banjaluci kaže da od ukupno 83 mandata, 63 su direktni.

"Njih 20 je kompenzacionih. Što se kompenzacionih mandata tiče, oni se dobijaju proporcionalno u skladu sa preostalim brojem glasova, koji nisu podijeljeni kroz direktne mandate. Zavisi sve od izbornih jedinica", ističe Milunović.

Najviše poslanika i ovaj put imaće Savez nezavisnih socijaldemokrata. Saglasni su rezultat nije odskočio mnogo u odnosu na 2014. godinu, ali konstatuju da su ubjedljivo ispred svih. Za Narodnu skupštinu pobjedili su u sedam od devet izbornih jedinica u Republici Srpskoj.

U ostale dvije po broju glasova bili su drugi. Dovoljno da već prave planove za skupštinsku većinu.

"Ostvarili smo veliku pobjedu sa koalicionim partnerima i već sad možemo da sastavimo Vladu, NSRS i to ćemo učiniti nakon proglašenja rezultata", istakao je Milorad Dodik predsjednik SNSD-a.

Radovan Kovačević, portparol SNSD kaže da će imati oko 30 mandata i zajedno sa koalicionim partnerima DNS-om, SP-om i Ujedinjenom Srpskom trebalo bi da imaju više od 50 poslanika.

Neke od njih ranije nismo viđali u skupštinskim klupama. U pitanju su Vlado Đajić, generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, Slobodan Javor, Dražen Vrhovac, Darko Tomaš (načelnik Prnjavora), Saša Popović, Ognjen Žmirić, Mara Milošević, Aleksandar Subotić, Nedeljko Ćorić, te Milutin Tasovac.

U NSRS bi iz SNSD-a, prvi put, trebalo da uđu i Ljubomir Mrda, direktor "Elektrodistribucije" Pale, i Pero Petrović, delegat u Vijeću naroda RS, te Miroslav Vujičić, direktor Zavoda za zapošljavanje RS.

Osim njih, SNSD će imati i poslanike koji su to bili i u mandatu na izmaku ili u nekim od ranijih. U pitanju su, između ostalih, Gordana Tešanović, direktor Doma zdravlja Banjaluka, te visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, koji se iz Sarajeva, gdje je obavljao niz funkcija, vraća u skupštinske klupe u grad na Vrbasu.

Boje SNSD-a u parlamentu Srpske trebalo bi da zastupa i aktuelni ministar finansija Zoran Tegeltija, zatim Igor Žunić, koji je već bio poslanik, baš kao i Goran Jerinić, Milica Lovrić, Obren Marković, Dušica Šolaja i Ilija Tamindžija.

Svoje mjesto u Narodnoj skupštini RS osvojili su i aktuelni gradonačelnik Zvornika, SNSD-ov Zoran Stevanović, koji je u parlamentu Srpske već sjedio, baš kao i Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja.

Međutim, prije formiranja većine, iz SNSD-a najavljuju analizu predizbornih aktivnosti pojedinaca iz koalicionih parija. Akcenat prvenstveno na DNS-u.

Milorad Dodik raspolaže sa informacijama da su pojedinci iz DNS-a u Banjaluci i okolini radili protiv zajedničkih kandidata za Predsjedništvo BiH i predsjednika Srpske. 

"O tome ćemo razgovarati u narednim danima. Neki su radili direktno, kao ovdje u Banjaluci protiv naših kandidata. Sve će to biti ispitano i stavljeno u zakonske okvire. Sve što nije bilo u skladu sa zakonom, biće procesuirano. Mi nikoga nećemo štititi. Zahvaljujem se Marku Paviću na korektnom odnosu, koji je pokazivao u pogledu izborne kampanje, ali neki njegovi mangupi su uradili neke stvari loše. Ako Pavić pristane da se odrekne tih ljudi, on je naš i dalje koalicioni partner. Poznajem ga 20 godina, ali mislim da su ga okupirali mangupi", rekao je Dodik.

Lider DNS-a smatra da je Dodik pogrešno informisan i da u njegovoj stranci nema "mangupa". Pavić procjenjuje da je riječ o nečem drugom, ali za sada ne želi da govori o tome.

"Ne mogu reći da nema pojedinaca koji su možda na terenu nešto radili, ali globalno žao mi je zbog takve ocjene, jer ona vrijeđa mene lično. Trudio sam se da dajemo punu podršku našim kandidatima. Ovo nije tačno i ne mogu se sa tim pomiriti. Ali riješićemo to koalicionim sporazumima", kaže Pavić.

Sadašnji koalicioni partneri Demokratski narodni savez i Socijalistička partija na ovim izborima ostvarili su bolji rezuzltat. DNS je u poređenju sa izborima prije četiri godine popravio rezultat za više od pet procenata glasova. To bi mu trebalo donijeti veći broj poslaničkih mjesta. Za razliku od prošlog saziva, ovaj put gotovo je sigurno dobijaju dvocifren broj mandata.

"Došao je rezultat da za NSRS imamo 13 poslanika, možda i 14", kaže Pavić.  

Iz DNS-a su potvrdili da su izbornim rezultatima zadovoljni, a pored nekih već provjerenih imena, u NS RS će imati i ljude koji ranije nisu bili narodni poslanici. Riječ je o aktuelnom ministru prosvjete i kulture Danetu Maleševiću, uspješnom bankaru Milanu Radoviću, te Đorđu Popoviću, Aci Stanišiću, Dušku Miletiću, te Slavku Dangubiću, izvršnom direktoru za ekonomske poslove u "Elektro-Hercegovini".

DNS-ovi Nedeljko Čubrilović, aktuelni predsjednik NS RS, te raniji poslanici Duško Ivić, Slavko Gligorić, Milan Dakić i Spomenka Stevanović, ponovo su osvojili mandat.

Petar Đokić, predsjednik SP-a rekao je da je njihova partija ostvarila šest direktnih mandata, od devet za NSRS, te dva kompenzaciona mandata.

SP za razliku od prošlih izbora kada je zahvaljujući značajnom broju glasova jednog njihovog kandidata uspjela da uđe u Parlament, ovaj put nema brigu za cenzus.

I Socijalistička partija ima nove snage u parlamentu Srpske - Gorana Selaka, direktora Kazneno-popravnog zavoda Banjaluka, Ristu Marića, direktora "Šuma Srpske", te Srđana Todorovića, direktora Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS, a novajlije su i Savo Vujić, te Maksim Skoko.

Društvo u NS RS trebalo bi da im pravi stranački kolega i aktuelni ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

A za cenzus ne treba da brine ni Srpska demokratska stranka. Iako je prije četiri godine u Skupštinu ušla sa 24 poslanika, u budućem skupštinskom sastavu, imaće manje od 20 poslanika.

"Novajlije" u NS RS ima i SDS. Iz te stranke u skupštinske klupe prvi put sjedaju Milan Tubin, Željko Babić, Zoran Vidić, Nebojša Marić, Danijel Jošić, Darko Mitrić, Nebojša Vukanović, kao i Darko Babalj, koji je bio delegat u Domu naroda BiH, ali sada ide u NS RS.

Osim njih, u redovima SDS-a ima i poslanika koji su to i ranije bili, a u pitanju su Branko Butulija, Kostadin Vasić, Tomica Stojanović, Davor Šešić, te Miladin Stanić.

SDS-ovi partneri iz Saveza za pobjedu, nisu nezadovoljni ostvarenim u izbornoj borbi za poslanička mjesta. Јedni su srećni zbog dva do tri procenta boljeg rezultata, dok su drugi zadovoljni da su zadržali status parlamentarne stranke.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a navodi da je stranka ostvarila značajan pomak i da će imati preko 60.000 glasova za NSRS. 

U ime PDP-a, nova lica u Skupštini su Dalibor Grabež, te budući najmlađi poslanik Draško Stanivuković, kao i njegov stranački kolega Igor Crnadak, aktuelni ministar inostranih poslova BiH. PDP-ov kadar Milan Švraka i Milenko Vićanović ranije su bili poslanici, a ponovo su osvojili mandat.

Lider NDP-a Dragan Čavić ponovo će imati priliku da stane za skupštinsku govornicu. Natalija Trivić iz Ujedinjene Srpske, načelnica Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku u Gradskoj upravi Banjaluka, izabrana je za poslanika prvi put.

 

Izvor: rtrs/nezavisne

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Blog