BiH

BiH ostvarila ekonomski rast

BiH je u prvom kvartalu ove godine ostvarila ekonomski rast od dva odsto, što predstavlja nastavak trenda ekonomskog rasta iz prethodne godine, navodi Direkcija za ekonomsko planiranje BiH.

Najznačajniji rast, a samim tim i doprinos ekonomskom rastu, ostvaren je u domenu finalne potrošnje, koja je u prvom kvartalu ove godine veća za 1,9 odsto nego u istom periodu lani.

Ovo povećanje finalne potrošnje ostvareno je zahvaljujući povećanju potrošnje domaćinstava od 2,5 odsto, dok je javna potrošnja u prvom kvartalu ove godine smanjena za 0,2 odsto, ističe Direkcija u izvještaju o kretanju makroekonomskih pokazatelja.

Osim povećanja potrošnje, u prvom kvartalu ove godine znatno su povećane i investicije, i to više od 30 odsto, što je dodatno podstaklo ostvareni ekonomski rast u BiH.

Zahvaljujući jačanju izvozne potražnje i povećanju poslovne aktivnosti u zemlji došlo do povećanja izvoza i uvoza, gdje su registrovane podjednake stope rasta od 12,9 odsto, odnosno 13 odsto.

Ujednačene stope rasta izvoza i uvoza dovele su do povećanja spoljnotrgovinskog deficita, tako da se može zaključiti da spoljni sektor nije značajnije doprinosio ostvarenom ekonomskom rastu u BiH u prvom kvartalu ove godine.

Porast broja zaposlenih uz blagi rast plata, kao i realno povećanje prometa u maloprodaji od oko sedam odsto i povećanje neto prihoda od PDV-a od 7,1 odsto ukazuju na rast privatne potrošnje koja ima najviši udio u strukturi BDP-a.

S druge strane, iako pokazatelji iz bankarskog sektora koji ukazuju na ujednačen rast kredita sektorima stanovništva i preduzeća od oko sedam odsto nisu dovoljni kako bi se sa sigurnošću vršila procjena kretanja investicija, oni na neki način ukazuju da je trend rasta ekonomske aktivnosti u zemlji nastavljen.

 

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Za koga ćete navijati u baražu za Evropsko prvenstvo u fudbalu: BiH ili Ukrajinu?

Rezultati ankete
Blog