Banja Luka

Počelo grijanje u Banjaluci

Na području grada Banjaluka danas je počelo grijanje u stambenim i poslovnim jedinicama koje su na sistemu daljinskog grijanja, saopšteno je iz preduzeća "Eko-toplane".

U saopštenju se navodi da su se manji problemi na distributivnoj mreži pojavili nakon punjenja sistema, ali da su sve tehničke ekipe na terenu i rade na osposobljavanju mreže.

"Toplifikaciona mreže grada stara je više od 45 godina i pojedini dijelovi su u lošem stanju, pa su kvarovi uobičajeni za početak sezone", navode iz "Eko toplana".

Ove godine se, osim poslova koji obuhvataju redovne remonte proizvodnih postrojenja na bio-masu - novog objekta "Eko-toplana", pogona na Starčevici i Kočićevom vijencu, kao i kotlova na mazut, radilo i na sanacija distributivne mreže, a sva navedena proizvodna postrojenja su već početkom sezone puštena u rad.

U saopštenju se podsjeća da je grijanje bilo pušteno i 2. oktobra, prije zvaničnog početka sezone, ali da je, zbog porasta temperature vazduha, od 4. oktobra privremeno obustavljeno.

Iz "Eko-toplana" navode i da je do sada obezbijeđeno oko 80 odsto potrebnog energenta za kompletnu sezonu grijanja, te da je sva količina obezbijeđena na domaćem tržištu.

"U skladu sa vremenskim prilikama i dinamikom rada Јavnog preduzeća "Šume Srpske", očekuje se da će do kraja godine biti obezbijeđen drvni sortiment za kompletnu sezonu grijanja", navodi se u saopštenju.

U ovoj godini planirana je i modernizacija dijela toplotnih podstanica, a ukupna vrijednost investicije je 1,5 miliona KM. Od ukupno 340, planirana je modernizacija 34 podstanice najveće snage koje obuhvataju 27 odsto ukupnog protoka mrežne vode i postavljanje novog sistema upravljanja.

Novo preduzeće na bio-masu "Eko-toplane" koncept je javno-privatnog partnerstva Grada i kompanije IEE Banjaluka, čiji je cilj kvalitetan, održiv i profitabilan sistem proizvodnje i distribucije toplotne energije, u skladu sa regulativama EU.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Treba li napraviti još migrantskih centara u BiH kako bi se pomoglo vlastima Unsko- sanskog kantona?

Rezultati ankete
Blog