Sport

Двадесет година каратea у Палама

Једини карате клуб „Романија“ из Пала у марту 2019. године обиљежиће пуних 20 година постојања, рада, труда и енергије усмјерене ка спортском васпитавању дјеце и омладине у овој општини, која су се клубу одужила, итекако, значајним резултатима.

Кроз ових непуних двадесет година, почевши под именом „Рико“, а касније клубом који је понио име „Романија“, бијели кимоно паљанског карате клуба до сада је носило више од хиљаду чланова.

Предсједник и главни тренер Карате клуба „Романија“ Момир Поповић за Фронтал каже да је основна замисао по оснивању овог клуба била да се дјеца склоне са улице и да се баве овом здравом вјештином.

„Карате има нешто што немају други спортови, а то је изградња човјека кроз примјењене самоодбране и то је један од разлога зашто је он популаран. Кроз клуб је до сада прошло више од 1.000 полазника и број се кретао од 80 до 150 чланова“, каже Поповић.


Момир Поповић 

Поповић истиче да су од тог броја до данас изњедрили 26 мајстора каратеа, што је по њему сасвим довољно и да каратисти „Романије“ посједују велики квалитет.

„Ми смо за ових 20 непуних година учествовали на око 250 такмичења, са којих смо донијели преко 300 медаља. Имамо око 100 разних пехара са такмичења и признања општине, града и карате савеза Српске и БиХ“, истиче Поповић.


Сарадња са Карате савезом Републике Српске и Карате савезом БиХ била је увијек, према Поповићевим ријечима, на одличном нивоу, те је то резултирало чињеницом да је Карате клуб „Романија“, упркос великој конкуренцији, спада у ред најуспјешнијих карате клубова у БиХ.

„Имамо преко 20 освојених медаља са првенстава свијета, од тога четири златне, као и десет европских медаља што чине двије златне медаље. Имамо преко 80 шампиона Републике Српске и преко 40 шампиона БиХ“, каже Поповић за Фронтал.

Према његовим ријечима, најбољи досадашњи такмичари из Карате клуба „Романија“ су Милица Поповић, мајстор каратеа трећи дан, најмлађи носилац трећег дана у свијету у фундокану, трострука свјетска шампионка у борбама појединачно, катама екипно и борбама екипно, затим Војин Каришик свјетски шампион у катама, Марко Југовић освајач свјетских и европских медаља који је низао одличне резултате, као и европска шампиона у конкуренцији сениора у борбама Горана Ђукић, те Небојша Војновић, Јелена Југовић, Његош Петровић, Марија Терзић и други.


Милица Поповић

„Имамо на десетине шампиона Републике Српске и БиХ који су вриједни помена“, истиче Поповић.

Додаје да је најтежи дио посла у овом спорту обезбјеђивање материјалних средстава за одласке на такмичења, плаћање котизације, путовања, хране и свега онога како би чланови клуба могли несметано да раде и тренирају.

„Клуб постоји искључиво од чланарине и добре воље родитеља. Родитељи су ти који одржавају клуб, гурају своју дјецу, они плаћају котизације, путовања, превоз, храну и све. То је жалосно што је тако, сви чланови су одлични или врлодобри ђаци или добри студенти, или радници“, каже Поповић.

Он додаје да је то омладина за примјер и таква треба да има подршку локалне заједнице.


„Ми годинама имамо скромну подршку општине и града, што није довољно за јануар да преживимо, када треба платити регистрацију према савезима“, наводи он.

Каже да их до краја ове године очекују важна и тешка такмичења у Бањалуци, гдје учествују на Државном првенству БиХ, а затим и такмичења у Зворнику, Добоју и Београду.

Велики би успјех био када би Карате клуб „Романија“ могао послати бар једног свог такмичара на Свјетско првенство у Мадрид, које ће бити одржано у новембру текуће године.

До рођендана у марту 2019. године, Поповић каже да их очекује и Првенство Републике Српске за дјецу, гдје најмлађи чланови „Романије“ иду у намјери да одбране неколико важних медаља.


У припреми је и монографија, књига која ће садржати комплетну историју настанка, развоја и рада Карате клуба „Романија“ из Пала.

 

 

Фронтал/Миљан Рашевић

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog