Republika Srpska

"Trebinjka" zapošljava dvadeset novih radnica

U tekstilnom pogonu "Trebinjka" u Trebinju oko 80 radnica već četiri i po mjeseca šije kapute za poznatu francusku firmu "Karol", a očekuju da će do kraja oktobra isporučiti sve ugovorene komade.

Nebojša Preković vlasnik i direktor "Trebinjke"  da imaju dovoljno posla i da redovno izmiruju sve obaveze prema zaposlenima. 

Preković pojašnjava da su, od 80 radnica, gotovo polovina početnice u ovom poslu, zbog čega su u zaostatku u odnosu na iskusnije kolege. 

"Zato tražimo još 20 radnica. Tražili smo od trebinjskog biroa da nam pošalje radnike, ali ih za sada nema. U ovom trenutku nam nije važno da li imaju iskustvo ili ne", kaže Preković. 

Da bi zadovoljili sve potrebe zahtjevnog tržišta i izborili se sa konkurencijom, Preković kaže da mu je neophodno minimalno 100 ljudi za mašinama, jer francuska firma ima više od 600 butika širom te zemlje. 

Preković dodaje da je prosječna plata radnica između 500 KM i 600 KM, napominjući da bi plate trebalo da budu i veće. Osim redovnih primanja, radnice u "Trebinjci" primaju i naknadu za prevoz i topli obrok. 

On ističe da je inostrani partner zadovoljan kvalitetom onoga što se proizvede u pogonu "Trebinjke", ali je problem u tome što kaskaju u planiranoj količini koju treba da isporuče u Pariz. 

U pogonu "Trebinjka" očekuju da počnu proizvodnju odjevnih predmeta za ljetnu sezonu, ali i da počnu osvajanje novih tržišta. 

Govoreći o saradnji sa gradskom upravom, Preković navodi da su mu nadležne službe uvijek pomogle u skladu sa mogućnostima. 

Preković kaže da se posljedice loše privatizacije i dalje osjećaju ne samo u Trebinju, već širom Balkana, zbog čega se bivše švalje teško odlučuju da se ponovo vrate za trake nekadašnjeg "Novoteksa" u naselju Tini, u čijim prostorijama radi "Trebinjka". 

Šef proizvodnje u pogonu "Trebinjke" Radmila Komnenović kaže da posla ima, da je izvoz stalan i da očekuju da iz mjeseca u mjesec bude veći obim proizvodnje, ali i novih zapošljavanja. 

"Stariji i iskusniji radnici rade u stoodstotnom kapacitetu. Ovi koji se još uče, za sada daju oko 50 odsto i nastoje da njihov učinak bude što veći", rekla je Komnenovićeva. 

Prema njenim riječima, uslovi rada su sasvim korektni, zbog čega je i radna atmosfera dobra. 

Pogon "Trebinjka" počeo je sa radom u junu.

 

Izvor: Srna
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog