Društvo

Милан Димић: Глума као вјечита игра

Млади и талентовани глумац Милан Димић из Пала, са пребивалиштем у Бањалуци, имао је итекако успјешну годину са мноштвом наступа широм Босне и Херцеговине, а посебну драж му представљају наступи у родном граду.

Димић за Фронтал каже да је глумом почео да се бави још у раном дјетињству, током школовања, када је постао члан школске драмске секције.

„Љубав према „даскама које живот значе“ кренула је од седме године, када почињем активно да се бавим фолклором, а касније и глумом, и тада се заљубљујем у сцену, рефлекторе, пробе и све оно што те „даске“ носе“, каже Димић.

Четири године је провео у Студентском позоришту Пале, гдје је играо у неколико представа и, како каже, имао запажен број играња, како на домаћој сцени, тако и ван БиХ.

„Од самог учлањења у Студентско позориште креће мој озбиљнији однос ка глуми, сцени, умјетности и то је била једна од прекретница за даљи развој моје глумачке каријере“, истиче Димић.

Схвативши да ће глума бити његова професија и оно чиме ће се бавити у будућности, Димић одлучује да упише Академију умјетности Универзитета у Бањалуци, како би ту професију крунисао дипломом професионалног глумца.

„Од уписа на Академију, у свом родном граду сам наступао преко десет пута и сваки пут је било забавно и интересантно играти, али сам осјећао и велику одговорност. Када је некоме стало и када има одговорност за публику, настаје чаролија на сцени и нераскидива веза између публике и глумца“, каже Димић.

Он додаје да се тада рађа умјетност коју публика итекако препознаје и награђује аплаузом, а према његовим ријечима, тога је до сада било више пута и веома је поносан због тога.

Текућа година за Димића је до сада била више него успјешна. До краја године га очекује још неколико наступа, између осталог, још један у родним Палама.

„На почетку године радио сам на монодрами „Има нека тајна веза“ и имао премијеру у марту, у Народном позоришту Републике Српске, а њен живот се наставио током читаве године. Играо сам је преко 15 пута широм државе, а квалитет је препознало Министарство просвјете и културе Републике Српске и Музиколошко друштво Републике Српске“, каже Димић.

Димић истиче да је  монодраму под покровитељством поменутих институција и Академије умјетности у Бања Луци извео у још у неколико градова у држави. 

„Представу „Краљ Иби“ Алфреда Жарија сам играо и ван граница БиХ, док је моја дипломска представа „Чорба од канаринца“ Милоша Радовића, коју ћу у понедјељак одиграти у Палама и у уторак у Бањалуци, изазвала позитивне критике“, каже Димић.

Димић додаје да је на Фестивалу младих глумаца, посвећеном говорништву и грчкој драми у Солуну, наступио са представом „Антигона“.

Публика у Источном Сарајеву вечерас ће имати прилику да ужива у Милановој монодрами „Има нека тајна веза“, која бити одиграна у 20:00 часова у Културном центру Источно Ново Сарајево.

У понедјељак, 22. октобра у 20:00 часова, Милан ће извести представу „Чорба од канаринца“ у родним Палама, у Културном центру, док ће дан касније исту представу извести и пред публиком у Бањалуци, у ДИС позоришту (Дом омладине) са почетком у 20:30 часова.

Све карте за поменуте представе грађани могу да потраже у просторијама поменутих локација три сата прије почетка.

 

 

Фронтал/Миљан Рашевић

 

 

Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog